Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 augusti 2019

Chefsintervju: Jag har lärt mig att hålla tyst

Efter 20 års erfarenhet som chef, konstaterar Pelle Wiklander: Jag gillar när folk ifrågasätter.
Pelle Wiklander. Foto: Karin Wildheim.

Från taxichaufför till marknads- och försäljningschef. Pelle Wiklanders karriär har byggts upp genom att han rekryterats från en tjänst till nästa och i samma takt utvecklat sitt ledarskap.

– Jag började köra för Taxi Göteborg 1986, berättar han. Några år senare blev jag själv åkare, så småningom kom jag med i styrelsen och sedan tillfrågades jag om jag ville bli trafikchef.

Härifrån rekryterades han till sitt nu­varande jobb på företaget Structab som utvecklar och säljer mobila system för taxinäringen.

– När jag jobbade på Taxi Göteborg var jag Structabs kund, men jag var ganska krävande så de tyckte nog att det var lättare att ha mig på insidan, skojar han.

Under drygt 20 år som chef har det hänt en del med hans ledarskapsstil.

– Jag är inte lika fyrkantig idag och en betydligt bättre lyssnare. För tjugo år sedan tog jag alltid ordet först. I dag låter jag alla andra prata innan jag tar till orda. Det är nog en taktik, jag vill att andra ska komma till tals innan jag säger något därför att jag vill att människor ska tänka efter själva och inte ha en åsikt bara för att hålla med mig. Helst vill jag att man säger emot så att det blir en diskussion.

Erfarenhet är den viktigaste fak­torn för att utvecklas som ledare, menar han. För att utvecklas läser han mycket, han försöker hålla sig uppdaterad kring ny kunskap och nya ledarskapsteorier som dyker upp. Det var därför han, efter över 20 år som chef, valde att gå kursen Ny som chef.

– Jag tycker om att hänga med. Att gå den här typen av kurser ger mig insikten om hur mycket jag faktiskt förändrats. Det märker jag inte minst när jag pratar med unga chefer som är helt nya i sina roller.

Hans viktigaste verktyg är ärlighet och tydlighet och att aldrig förställa sig.

– Jag vill att det ska finnas en samstämmighet mellan hur jag uppfattas av andra, hur jag själv vill bli uppfattad och vem jag faktiskt är. Det spelar ingen roll vilket rum jag går in i eller vem jag pratar med, jag är alltid samma Pelle.

Pelles ledarskapstips:

  • Var en lyssnande chef och låt andra prata först.
  • Försök att alltid förbättras, men förställ dig aldrig. 
  • Var tydlig och ärlig.

Pelle Wiklander

Gör: Marknads- och försäljningschef på Structab.
Ålder: 56.
Familj: Fru, tre utflugna barn och fyra barnbarn.
Karriär: Började köra taxi 1986, blev åkare 1989, kom med i styrelsen 1993 och blev trafikchef 1995. Rekryterades till Structab 2002.
Kontakt med Ledarna: Varit medlem i runt 20 år och brukar försöka gå på kurser och seminarier när han får möjlighet. Senast Ny som chef.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2019.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!