Fler nyheter
Medlemsnyhet 4 december 2018

Chefsintervju: Jag leder min egen chef

Jenny Buskenström, Försvarsmakten, skapar en bra relation till den egna chefen genom att vara tydlig: – Jag sa nej till detaljstyrning.
Jenny Buskenström, Försvarsmakten. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Jenny Buskenström var tydlig från början. Redan under anställningsintervjun förklarade hon för sin blivande chef hur hon fungerade och hur hon ville att samarbetet skulle se ut.

– Jag vill inte bli detaljstyrd, men jag vill inte heller ha en chef som aldrig hör av sig, säger hon. Jag vill ha en sam­talspartner, någon som kan ge mig råd eller vägledning när jag känner att jag behöver det och som tror på min förmåga att ta rätt beslut.

I dag arbetar Jenny Buskenström som avdelningschef på it-­avdelningen i Enköping. Hon och chefen sitter inte på samma fysiska plats men hon vet att han aldrig är längre bort än ett telefonsamtal eller ett sms.

– Vi har ett bra samspel och en ömsesidig respekt för varandra, säger hon. Det är väldigt tryggt att ha en person som känner hela organisationen väl. När jag vänder mig dit och söker stöd i olika ärenden får jag alltid väldigt bra råd.

Försvarsmakten är en organisation med en tydligt fastslagen hierarki. Sam­tidigt satsar man mycket på att bygga bra ledare och chefer.

– Här finns det väldigt bra möjligheter att utvecklas som chef. Ledarskap inom militären är så viktigt eftersom det handlar om att leda människor i kris, krig och ofred.

Inom Försvarsmakten finns en upp­sjö av information och förordningar.

– Här kollar jag alltid först. Vad kan vi erbjuda? Vilka möjliga lösningar finns? Vilka vägar kan man gå? Om jag kommer med ett problem, kommer jag ofta också med tänkbara lösningar. Lyfter jag något till chefen så har jag funderat själv en hel del i förväg. Men i min chef har jag ett viktigt bollplank.

Bra ledarskap handlar om att våga lita på sina medarbetare.

– Jag förväntar mig att min chef litar på att jag själv kan avgöra när jag är mogen att ta ’mina’ beslut på egen hand. Och jag skulle ju aldrig förbigå honom och ta frågor som han äger till en annan högre chef. Själv vill jag att mina underchefer ska behandla mig likadant. Våga ta sina egna beslut, men vända sig till mig när de behöver bolla.

Jennys tips för en bra relation med din chef:

  • Var tydlig och förklara hur du vill att ni arbetar tillsammans.
  • Förbered förslag på olika lösningar när du ska ’bolla’ med din chef.
  • Visa själv när du känner dig mogen att hantera frågor på egen hand.

Jenny Buskenström

Gör: Avdelningschef på it-avdelningen, Försvarsmakten Enköping.
Bor: Villa i Enköping.
Bakgrund i urval: Utbildad i hnd/bsc computing i De Montfort University i Leicester, England. Arbetade som konsult på Qbranch, sedan på GE Capital som service delivery specialist. Gick till Försvarsmakten, först som systemoperatör och systemledare för flygvapnets system, sedan systemledare Luft. Avdelningschef sedan 2,5 år.
Kontakt med Ledarna: Genomfört ett antal distanskurser. Medlem sedan 2,5 år.

Mer om att leda medarbetare

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2018.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!