Fler nyheter
Medlemsnyhet 19 april 2018

Chefsintervju: Jag sätter mål för min utveckling

Karriär handlar om att vilja ut­ veckla sig själv och den organisation man befinner sig i. Det menar Sebastian Sandberg, nytillträdd vd på Morups fönster i Falkenberg.
Sebastian Sandberg. Foto: Katja Ragnstam.

– Så länge jag kan komma ihåg har jag varit hungrig på utmaningar. Jag har alltid brunnit för att utveckla, förbättra och förenkla.

När han började på Morups fönster i Falkenberg 2014 var det för att öka kapaciteten i fabriken och höja kvaliteten på produkterna. Med tiden blev utvecklingsbehoven större i andra delar av bolaget och Sebastian Sandberg gick vidare för att arbeta med försäljningssidan. De senaste åren har han varit vice vd.

Den nya tjänsten som vd innebär inga enorma förändringar vad gäller arbets uppgifter, men som vd har han ett större personligt ansvar för verksamheten.

– Min drivkraft har inte varit att bli just vd. För mig är det framför allt viktigt att skapa förutsättningar, att se till att andra människor lyckas i sina roller och att själv lära mig mer. Samtidigt behöver det finnas en öppning, en karriärväg, annars blir man också frustrerad.

Sebastian Sandberg började sitt arbetsliv inom produktion för att så småningom bli teamledare och personal­ansvarig, men i början på 2000-­talet bestämde han sig för att läsa en hög­skoleexamen i företagsekonomi med ledarskapsinriktning.

– Jag kände att det fanns något teo­retiskt där som jag skulle kunna ha stor nytta av. Det är nog det största beslut jag tagit gällande min karriär. Jag kände inte att det var för att jag var tvungen, jag hade nog kunnat ta mig vidare i alla fall, men det var ändå väldigt härligt att få ta det klivet.

När Sebastian Sandberg sökt sig vidare från olika arbetsplatser eller positioner är det framför allt för att han känt att han gjort vad han kunnat på den position han befunnit sig på. Att han skulle kun­na göra mer nytta och förändring någon annanstans och dessutom få större egen utveckling.

– Karriären är ju ett resultat av att man åstadkommer saker, inte tvärtom, säger han.

Sebastians karriärtips:

  1. Skaffa dig ett bollplank i en person med erfarenheter från det område du vill arbeta inom.
  2. Satsa på vidareutbildning, läs mycket och lär dig på egen hand. Det ger dig en kraft och ett språk som du har stor nytta av.
  3. Ha en ganska konkret, långsiktig plan för hur du vill utvecklas och vad du vill lära sig så att dina val inte blir helt slumpmässiga.

Sebastian Sandberg

Gör: Vd på familjeägda Morups fönster.
Bor: Simlångsdalen, Halmstads kommun.
Karriär: Började år 2000 som produktionsmedarbetare på HMS Industrial, blev sedermera gruppledare och personalansvarig. Tjänstledig 2006 för att läsa företagsekonomi och ledarskap på högskolan i Halmstad. Administrativ chef på kommunen i Ljungby, produktionschef på Silvandersson. Flera ledarskapsutbildningar, bland annat Progressivt ledarskap år 2005. Sedan 2014 olika positioner på Morups fönster.
Kontakt med Ledarna: Medlem sedan 2010. Chefscoachning, karriärcoachning samt ett antal kurser och föreläsningar.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2018.