Fler nyheter
Medlemsnyhet 5 november 2019

Chefsintervju: Jag vänder osäkerhet till motivation

Raisa Lång Velazco, marknads- och utvecklingschef på gymnasieskolan Fryshuset, om ledarskap och transformation.
Raisa Lång Velazco, gymnasieskolan Fryshuset.

Hur ska vi navigera i den digitala transformationen? Det är en av grundfrågorna för Raisa Lång Velazco, marknads- och utvecklingschef på gymnasieskolan Fryshuset globalt.

– Hela samhället genomgår en stor förändring. Vi behöver skapa en skola som är anpassad för framtidens arbetsmarknad, samtidigt som vi inte vet hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut. Det är en stor utmaning. Det är både kittlande och oroande. Jag försöker ta den här osäkerheten och göra den till en drivkraft.

En viktig strategi är att lyssna på de unga. Under konferensen Future Search som Fryshuset anordnar, under ledning av grundaren av metoden Sandra Janoff, för att ta fram sina långsiktiga mål för 2030 ser man till att individer från olika delar av samhället möts och bjuder in hundra personer som får träffas och diskutera under fyra dagar. Av dessa är 40 ungdomar och 60 vuxna med spetskompetens inom olika områden.

– I våra organisationer ser vi alltid till att inkludera eleverna. Är beslut inte förankrade kan vi inte genomföra dem. Vi arbetar likadant med vår personal. Vi strävar efter att vara relevanta och transparenta. Det kan verka tungrott, men det sparar tid, för när vi väl genomför ett beslut blir förankringsprocessen kortare.

Framtidens ledare och lärare behöver vara prestigelösa, lyssnande och inkluderande, låta medarbetare och elever vara medskapande.

– Det är viktigt att lärare fortfarande är en auktoritet och att ledare ska fortsätta vara ledare, men ledarskapet ska utövas med prestigelöshet. Jag får inte tro att jag som ledare har lösningen på alla problem. Jag försöker hela tiden hitta den i min organisation som är bäst lämpad att utföra en uppgift.

En av Raisa Lång Velazcos viktigaste inspirationskällor är hennes yngsta medarbetare Linda som är 25 år.

– Hon är exempelvis en fantastisk utbildare. Vi skickar henne på kurser
i kompetensutveckling och sedan kommer hon tillbaka och lär ut nya tekniker till oss andra. Hon är uppdaterad och har en förmåga att inspirera andra med sin energi. n

Raisas tips! Så leder du i en transformation:

  • Lyssna på medarbetare, inkludera dem i beslut.
  • Jobba med personer som tänker annorlunda än du själv.
  • Var prestigelös och tro inte att du själv sitter inne med alla lösningar.

Raisa Lång Velazcos

Gör: Gör: Marknads- och utvecklingschef på gymnasieskolan Fryshuset globalt.
Ålder: 50.
Familj: Man och 24-årig dotter.
Bor: Lägenhet i Liljeholmskajen, Stockholm.
Karriär: Utbildad i matematik, data och ryska i Ryssland. Utbildad i pedagogik och digitalisering vid Lärarhögskolan. Arbetade två år som lärare i matematik och data på komvux i Haninge. Började på Fryshuset som lärare i matematik och data 2000. Har sedan dess haft en mängd roller inom organisationen, bland annat utvecklingsledare, rektor på Fryshusets grundskola i Husby och chef för ungdomsperspektiv samt sociala perspektiv. Arbetar i nuvarande roll sedan april 2018.
Antal år i Ledarna: 2, aktiv i Ledarna inom idéburen sektor.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 11, november 2019.

Verksamhetsutveckling kan handla om utveckling av många olika områden i verksamheten. Läs guider om mål, ledarskap och verksamhetsstrategier på våra sidor om Verksamhetsutveckling.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!