Fler nyheter
Medlemsnyhet 22 januari 2019

Chefsintervju: Jämställdhet mål för ung vd i traditionell bransch

Som ung vd i den traditionella marina branschen, ser Alexandra Rolland Andersson på sitt uppdrag med ödmjukhet: – Utan mina kollegor och deras kompetens är företaget ingenting, säger hon.
Alexandra Rolland Andersson är ung vd i tradtionell bransch. Foto: Mickael Tannus.

Uppvuxen i den marina branschen var det hennes dröm att börja i familjeföreta­get Scanmarine som installerar interiörer i marina miljöer. Först sa pappa Krister Andersson nej, men för ett par år sedan kom ändringen.

– Jag tror att det var viktigt för honom att jag började i företaget för att jag själv ville och inte för hans skull. Dessutom tycker han att det är viktigt att skaffa sig erfarenheter på annat håll innan man hoppar på ett sånt här jobb. Det har jag gjort och det är jag väldigt nöjd med i dag, säger Alexandra Rolland Anders­son, 28 år.

Från början var tanken att hon skulle läras upp under loppet av fem år. Men pappa Kristers strategi att hålla sig i bak­grunden och inte lägga sig i Alexandra Rolland Anderssons arbete gjorde att hon utvecklades snabbt och redan efter fem månader föreslog han att hon skulle ta över vd­-posten.

Som ung ledare i en ”gammaldags” bransch belyser hon vikten av att skapa förutsättningar för mångfald och jämställdhet. Alexandra Rolland Andersson befinner sig ofta på resande fot och träf­far kunder, leverantörer och gör besiktningar över hela världen.

– Jag bygger nätverk och relationer.

Men vd­-jobbet innebär också mycket arbete på hemmaplan med allt från personalansvar till strategiskt arbete.

En utmaning som Alexandra Rolland Andersson ser som ung vd, är att accep­tera att hon är i en lärandeprocess och att hon ännu inte kan allting.

– Jag försöker gå in i min ledarroll med ödmjukhet. Vi har fantastisk kompetens inom företaget och jag har kollegor med lång erfarenhet som gärna handleder mig. Öppenhet, omtänksamhet och in­tresse för andra människor är oerhört viktigt, och jag vet att utan mina kollegor är företaget ingenting.

Hon ser det som sitt jobb att skapa för­utsättningar för att kollegorna ska kunna göra sitt jobb och värderar människor högre än siffror. Det människo­oriente­rade ledarskapet tycks ligga i blodet.

– Jag har varit ”vd” för mina syskon i hela mitt liv, skojar hon. Jag är en väl­digt strukturerad person, men som chef är det oerhört viktigt att lita på andras kompetens att lösa saker och inte gå in och mikro­kontrollera.

Alexandras ledarskapstips:

  • Jobba med öppen dörr för att skapa öppna och ärliga relationer.
  • Släpp kontrollbehovet och lita på dina kollegor.
  • Var prestigelös, våga erkänna när du själv har fel, så kommer dina kollegor att våga vara ärliga med dig. 

Alexandra Rolland Andersson

Gör: Vd i familjeföretaget Scanmarine.
Familj: Mamma, pappa och fyra yngre syskon.
Bor: Lund.
Bakgrund i urval: Internationell marknadsföring & B2B samt hr-utbildning. Började jobba i väldigt ung ålder inom branschen och har sedan arbetat sig upp. Innan hon kom till Scanmarine var hon bland annat hr-ansvarig på ett marint bolag i Göteborg.
Kontakt med Ledarna: Medlem sedan ca 1,5 år.  Gått kurserna Arbetsrätt för chefer och Ny som chef.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2019.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!