Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 augusti 2018

Chefsintervju: Karriärrådgivningen hjälpte mig byta bana

Helén Willyams sa upp sig från posten som vd och bytte karriär: ”Jag reste ensam till Asien för att få tänka”.
Helén Willyams. Foto: Kicki Nilsson.

Viljan att göra gott. Det är vad som styrt Helén Willyams i hennes karriärval.

Hon funderar ständigt på var hon, med sin kompetens, kunskap och sina erfarenheter, kan vara till störst nytta. Och det var därför hon efter sex år vågade hoppa av tjänsten som vd på Capio Läkarguppen och ta en ordentlig funderare på vad hon skulle göra i sitt framtida arbetsliv.

– Jag ville inte ha något nytt jobb dir­ekt, utan ta en paus och fundera på vad jag ville, innerst inne. Skulle jag fortsätta vara chef eller arbeta inom vården? Jag köpte mig en ny ryggsäck och bestämde mig för att luffa runt i Asien på egen hand under en månad medan jag tänkte.

Väl hemma efter Asienresan hade hon fortfarande inte bestämt sig utan sökte upp Ledarna och med hjälp av coach­ningssamtal kom hon fram till en plan.

På 1980­-talet utbildade sig Helén Willy­ams till sjuksköterska. Efter några år inom yrket fick hon ansvar för kvalitetsutveckling på Capio Läkargruppen i Öre­bro, ett arbete som gav Helén Willyams och hennes team utmärkelsen Svensk Kvalitet som ett bevis på bra systema­tiskt kvalitetsarbete. Efter några år blev hon erbjuden jobbet som verksamhets­chef och så småningom posten som vd.

– Via karriärrådgivningen på Ledarna fick jag lättare att utvärdera min verkliga drivkraft och kom fram till att jag ville fortsätta vara chef. Jag vill vara med och skapa så bra vård som möjligt.

I samma veva dök tjänsten som förvaltningschef på socialförvaltningen i Karlskoga upp.

– Jag läste annonsen och kände att det var helt rätt för mig. Det var ett jobb som jag verkligen ville ha och där jag skulle kunna göra stor nytta.

Det här var första gången på 20 år som Helén Willyams sökte ett jobb, hon satsade hundra procent på ansökan och fick tjänsten.

– Drivkraften för mitt arbete är att kunna påverka flöden och genomföra förbättringsarbete med människan i fokus, jobba med bemötande och information. Jag tycker om att vara chef för jag tycker om att få människor och miljöer att förändras och växa.

Heléns tips för att hitta rätt i karriären:

  • Tänk brett och fundera på i vilka olika miljöer dina kunskaper och din kompetens kan göra nytta.
  • Var inte rädd för att misslyckas. Man måste inte kunna allt från början.
  • Våga ta hjälp av någon som kan ställa motfrågor och få dig att tänka i nya banor när det gäller din karriär.

Helén Willyams

Gör: Nytillträdd förvaltningschef på socialförvaltningen i Karlskoga kommun.
Bor: Örebro.
Utbildning och karriär: Utbildad sjuksköterska. Kvalitetsansvarig och teamleader. År 2004 personalchef, 2008 verksamhetschef och från och med 2011 verkställande direktör på Capio Läkargruppen AB.
Kontakt med Ledarna: Tog under 2018 hjälp av Ledarnas chefcoachning. Kommer under hösten att gå kursen ”Mitt framtida ledarskap”.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2018.

Är du redo att ta nästa steg?