Fler nyheter
Medlemsnyhet 20 april 2020

Chefsintervju: Klimatsmarta måltidschefen kämpar på alla fronter

Måltidschef Karin Lundell jobbar för en grön omställning: Efter de enkla förändringarna kommer det tuffa arbetet, när det handlar om livsstilsfrågor.
Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs kommun. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Karin Lundell är måltidschef i Strängnäs kommun och har hållbarhet högt på agendan.

– Det grundar sig i ett personligt engagemang, jag vill vara med och påverka samhällsutvecklingen och det är också därför jag arbetar i offentlig sektor.

I början av hållbarhetsarbetet mötte hon inte särskilt mycket motstånd.

– Att byta ut thailändsk kyckling mot svensk eller köpa in ekologiska grönsaker kräver ingen direkt uppoffring hos matgästen.

Men när de enkla åtgärderna genomförts återstår det stora arbetet mot en grön omställning och det omfattar en hel kommunbefolkning.

– Ska vi göra skillnad på riktigt är vi helt plötsligt inne på livsstilsfrågor och privata ställningstaganden, som att servera vegetarisk mat oftare.

Då blir det känsligt och genast mycket svårare.

– Hållbarhet handlar inte bara om ekologiska råvaror utan är kopplat till hela livsmedelskedjan och till samhällsutveckling. Alla måste äta och livsmedelskedjan skär genom alla delar av samhället.

Karin Lundell bedriver sitt arbete genom att jobba på olika fronter.

– För att budskapet ska gå hem är det viktigt att alla våra 80 anställda som möter matgästerna känner sig trygga. Vi förser dem med kunskap så att alla förstår vad vi pratar om. När vi bjuder på måltider internt, exempelvis vid en konferens, äter vi vegetariskt så ofta vi kan. Bjuder vi på tårta för att fira någons födelsedag använder vi porslin och inte engångsartiklar. Det har ett viktigt signalvärde.

För Karin Lundell handlar det också om att själv leva som hon lär för att hon ska vara trovärdig.

– Jag jobbar i en servicebransch och våra gäster ska gilla det vi gör. Många tycker att det är jobbigt med förändring, inte så mycket barnen som de vuxna. Vi måste göra ett tufft arbete i klimatomställningen, men helst tillsammans med kommuninvånarna. Jag tar varje möjlighet till dialog, för jag märker hur stor skillnad det gör när jag får berätta varför det vi gör är så viktigt.

Karins tips i hållbarhetsarbetet

Har du svårt att få gehör för klimatkampen hos din ledning eller dina chefer så gå tillbaka till styrdokument och läs dem med hållbarhetsglasögonen. Här finns det ofta formuleringar kring innovation, nytänkande eller utveckling som kan fungera som en öppning och uppmaning till att satsa på hållbarhet. Även om du inte lyckas få igenom strukturella förändringar, ge inte upp utan jobba i stället i det lilla.

Karin Lundell

Gör: Måltidschef Strängnäs kommun med ansvar för måltider i förskola, skola och äldreomsorg. Har 4 direktrapporterande och 80 medarbetare i hela verksamheten.
Bor: Hus i Eskilstuna.
Familj: Man och tre barn.
Utbildning och karriär i korthet: Fil kand i kostekonomi vid Göteborgs universitet. Flera olika ledarskapsutbildningar, flera olika positioner som kökschef inom för- och grundskola. Projektledare, implementering av Kravcertifiering Eskilstuna kommun. Verksamhetschef måltidsservice, Strängnäs sedan 2016.
Kontakt med Ledarna: Engagerad i Ledarnas branschförening Kost och Näring.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2020.

Läs mer

Mer om hållbarhet hittar du på våra sidor om Hållbarhet – ekonomisk, ekologisk, social.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!