Fler nyheter
Medlemsnyhet 22 mars 2018

Chefsintervju: Koll på pensionen ger mig fler möjligheter

När vi känner oss unga till sinnet är det lätt att skjuta tankarna på pensionen på framtiden. Monica Stolpe­-Nordin är en av dem som bestämt sig för att ta kontroll över sin framtid.
Monica Stolpe-Nordin. Foto: Pia Nordlander.

Och den dag vi trots allt slutar arbeta kommer vi att tacka vårt yngre jag som engagerade sig.

– Jag har kommit på att jag faktiskt är 55, att pensionen närmar sig och jag behöver ha bättre koll, säger hon.

När Ledarna höll pensionsutbildning i Västerås där Monica Stolpe-­Nordin bor tog hon chansen. Under ett heldagssemi­narium fick hon och de andra deltagarna en genomgång av några av de viktigaste parametrarna som styr den slutliga pen­sionen och tips om vad man bör tänka på.

– Jag kände ju naturligtvis till vilka pensioner och försäkringar jag har, men jag har ingen vidare koll på hur de påver­kar min ekonomi i dag och min framtida pension.

Efter kursen har Monica Stolpe­-Nordin satt sig ner och tittat igenom hela sitt paket. Bland annat funderar hon på att göra sig av med familjeskyddet som hon inte tycker att hon behöver längre och hon har satt in löneväxling så att en del av hennes nuvarande lön betalas in till hennes tjänstepension.

Hon har också bestämt sig för att skaffa sig ännu bättre koll och försöka hitta fler utbildningar.

– Förr när jag fick information om pensionen från olika håll kastade jag den bara. Nu läser jag igenom allt och för­söker förstå vad det innebär för mig.

En annan åtgärd är att se över den ordinarie ekonomin och förbereda den för hennes och makens pension.

– Vi funderar över hur vi ska lägga om våra lån och var vi kan tänka oss att bo i framtiden när vi inte jobbar längre. Efter kursen har jag börjat amortera av mer på mina bostadslån och jag sparar mer av min lön.

Monica Stolpe­-Nordin funderar mycket över den höjda pensionsåldern.

– Jag är inte säker på att jag vill arbeta som chef till 70 när jag jobbat så mycket i mitt liv. Kanske vill jag göra något annat mellan 65 och 70, som att starta eget eller jobba mer i den praktiska verksamheten med kunskapsöverföring. Där vet jag att jag har mycket att ge. Och för att kunna göra det behöver jag ha koll på min ekonomi.

Monica Stolpe-Nordin tipsar om pensionskoll:

  1. Var aktiv, du kan påverka din pension med lite kunskaper.
  2. Se till att du inte betalar för onödiga försäkringar och skydd och se över dina avgifter.
  3. Börja när du är ung så att du har koll på vad som händer om du eller din familj drabbas av något oväntat.

Monica Stolpe-Nordin

Gör: Avdelningschef Studieförbundet Vuxenskolan Västmanland.
Ålder: 55.
Bor: Gård utanför Västerås. 
Karriär: Utbildad undersköterska, startade eget inom lantbruk och transport. Pendlat mellan tjänster på LRF och förtroendeuppdrag inom Centern, vice ordförande Vuxenskolan.
Antal år i Ledarna: 5.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2018.