Fler nyheter
Medlemsnyhet 25 januari 2023

Chefsintervju: Medarbetares feedback gjorde att jag vågade

Jenny Söderkvist har inte medvetet planerat sin chefskarriär, men hon har alltid vetat vad hon vill och med medarbetarnas feedback vågade hon ta steget till chefsrollen.
Jenny Söderkvist. Foto: Emelie Spjuth Svärd

Jenny Söderkvist är ett skolexempel på en modern karriärplanerare. Hon säger att hon inte har inte planerat sin karriär, men hon har målmedvetet vetat vad hon vill, testat och bytt jobb.

Utgångspunkten var att hon ville jobba med människor. Alltså gick hon linjen Personal och organisation på Högskolan i Karlstad och var klar 2004.

– Jag gillar att analysera människor i grupp, hur de agerar i olika sammanhang. Jag gillar också pedagogik – vad kan jag göra för att få människor att lyckas?

Idag är hon vice regionchef på ett privat äldreomsorgsbolag och coachar 21 verksamhetschefer i deras arbete.

Direkt efter utbildningen började hon jobba i äldreomsorgen, där hon sommarjobbat tidigare. Det var mest en slump, det kunde ha blivit en annan servicenäring, som hotell eller upplevelsebranschen. Men eftersom hon kunde verksamheten på golvet blev hon snabbt chef.

– Jag hade erfarenhet och kände mig trygg i verksamheten. Det gjorde att jag vågade ta steget till chefskapet, som var nytt för mig, säger hon.

– Jag har aldrig haft målsättningen att bli chef. Däremot att arbeta med något viktigt där jag kan påverka.

Med positiv feedback från medarbetare kom lusten till ledarskap. Ganska snart bytte hon dock jobb och blev personalkonsult på Säffle kommun. Men det var för mycket strategi, för långt från verksamheten, så hon sökte sig tillbaka till vårdsektorn:

– Det är viktigt med värderingar för mig och här har vi en stark och hjärtlig vi-känsla.

Nu har hon haft sin nuvarande tjänst i tio år och trivs fortfarande. Som vice regionchef är hon ofta delaktig i utvecklingsprojekt. Och branschen har många utmaningar: pandemin, personalbrist, kvalitetsutveckling…

– Det är superspännande.

Ändå är hon inte främmande för att byta bana en dag:

– Jag skulle vilja få göra det jag gör idag, fast i en annan bransch.

Jenny Söderkvist

Ålder: 44 år
Bor: Karlstad
Familj: Gift, två barn
Gör: Vice regionchef sedan 10 år tillbaka
Karriär i korthet: Arbetat som verksamhetschef inom äldreomsorg, PA-konsult, verksamhetschef inom äldreomsorg, vice regionchef
Medlem i Ledarna: Mer än fem år

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2023.

Mer om karriärplanering läser du på våra sidor om Karriär och lediga jobb.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.