Fler nyheter
Medlemsnyhet 20 september 2016

Chefsintervju: Min utgångspunkt är att alla kan

Många arbetsgrupper är brokiga samlingar som består av individer med olika önskningar, behov och kompetenser. Det är Ulrika Bengtsson väl medveten om och det är något hon utgår ifrån när hon coachar sina medarbetare att jobba mot samma mål.

– Jag ser alltid till att vi har tydliga ramar att arbeta efter. Är jag högsta chefen inom organisationen sätter jag dem själv, annars har jag fått dem av mina chefer. Men sedan ser jag gärna som ledare att jag tillsammans med mina medarbetare får fylla den här ramen med hur saker och ting ska göras, säger hon.

Ulrika Bengtsson har en mångårig karriär som chef inom äldreomsorgen och arbetar sedan några veckor som sektionschef inom vård och omsorg i Malmö stad. Målstyrning och engagemang är något hon intresserar sig särskilt för i sin roll som chef.

– Både jag och mina medarbetare ska kunna jobba med huret under eget ansvar. Genom att medarbetarna själva får vara med och bestämma över sina arbetsprocesser, får de en bättre förståelse för vad som behöver göras och det ökar arbetsglädjen. När vi är överens om målet är min roll att coacha dem så att de kan hålla fokus.

Kommunikation och visualisering är två viktiga verktyg för Ulrika Bengtsson. Hennes grundinställning är att alla människor kan, bara de får rätt förutsättningar. Hon tycker om att befinna sig ute i sin verksamhet, har en ständig dialog med medarbetarna och märker hur olika individer behöver olika former av feedback för att förstå hur de förhåller sig till uppsatta mål.

– En del gillar siffror och diagram, andra behöver få något förklarat med ord medan ytterligare någon vill sitta med ett mejl och läsa i lugn och ro. Därför gäller det att kommunicera på många olika plan. Ska vi nå mål måste så många som möjligt förstå vart vi är på väg.

Ulrika Bengtssons tips:

  • Sätt tydliga mål, gärna med delmål, så att du tydligt kan visa för medarbetarna hur ni rör er framåt.
  • Sätt huret tillsammans med medarbetarna. Ge dem kontroll över sina egna arbetsprocesser.
  • Var själv transparent och delaktig i verksamheten. Då vet medarbetarna hela tiden vad som gäller och du ser vad som sker i dagligt arbete.

Ulrika Bengtsson

Jobb: Sektionschef inom vård och omsorg i Malmö stad.
Ålder: 44.
Karriär: Började som vårdbiträde på Eslövs kommun. Utbildade sig till arbetsterapeut och blev chef inom äldreomsorgen där. Arbetsterapeut och verksamhetschef inom privata vårdbolaget Kosmo. Gick vidare till Samhall som områdeschef, men saknade äldreomsorgen och började därför på Malmö stad.
Så många rapporterar till Ulrika: 22 personer.
Senaste kontakt med Ledarna: Utbildning i målstyrning våren 2016.

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 9, september 2016.