Fler nyheter
Medlemsnyhet 11 maj 2016

Chefsintervju: Mitt största jobb är att lyssna

Att gå från röda till svarta siffror i en bransch som krisar är en tuff utmaning. Men Anna Brynås, vd och koncernchef på Swedish Biogas International och ett stjärnskott i energibranschen är en modig ledare.

– Jag är helt enkelt inte rädd för att ta beslut, säger hon. Som vd tvingas man ofta till jobbiga avgöranden, men min trygghet är att jag vet att i allt jag gör har jag företagets och mina anställdas bästa i åtanke. Dessutom ser jag vilken potential vi har.

Bra ledarskap handlar om att vara rak och tydlig och att kunna kommunicera sina förväntningar och värderingar så att andra förstår.

– Men jag ägnar också väldigt mycket tid åt att lyssna. Prestige är helt oviktig för mig. Som ledare måste jag kunna ifrågasätta min egen förståelse och uppfattning av världen och ta in kunskap och erfarenheter från mina medarbetare.

Miljöfrågor och psykologi är det som engagerar Anna Brynås på djupet. Sin bana valde hon utifrån en önskan om att få vara med och påverka.

– En av mina starkaste drivkrafter är att få syssla med någonting som känns meningsfullt och bra och som gör världen lite bättre. Motivationen gör att motgångar inte känns så tunga.

Anna Brynås är en person med både starka värderingar och stor integritet. Det ger henne ett mod som ledare, tror hon.

– De bästa personerna att arbeta med, både anställda och chefer, är faktiskt de som vågar erkänna när de gjort fel. Det är viktigt för mig att det är så högt i tak att mina anställda vågar komma till mig om något gått på tok och att de vågar säga till mig när de inte håller med mig eller tycker att jag gjort fel. Förtroendet är en förutsättning för ledarskap.

Anna Brynås tips:

  • Ta beslut! Ett beslut är bättre än inget beslut, oavsett om beslutet visade sig vara bra eller dåligt.
  • Våga erkänna när du har fel. Backa och testa ett nytt sätt.
  • Släpp prestigen. Du och dina medarbetare är beroende av varandra.

Anna Brynås

34 år, koncernchef, vd, Swedish Biogas International

Bor: Gård i Vikingstad utanför Linköping.
Karriär: Första jobbet var som laborant på Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Därefter processingenjör på bland annat Siemens och Tekniska verken. Labbchef på SBI 2010, affärsutvecklare på Swedegas, olika styrelseuppdrag. Vd och koncernchef på SBI 2014. 
Så många rapporterar till Anna Brynås: Fem direkt och cirka 40 indirekt.

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2016.