Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 mars 2020

Chefsintervju: Nu har jag makt över min pension

Byggprojektledaren Peter Lundberg gick en kurs om pension för att få kontroll över sin egen situation.
Peter Lundberg. Foto: Susanne Lundholm.

Det var när vänner och kolleger runt omkring honom började gå i pension som Peter Lundbergs egna funderingar satte igång.

– Jag har alltid gasat på utan att fundera så mycket, men nu börjar jag uppnå en ålder då det är dags att börja planera för pensionen. På vilket sätt måste jag ställa om mitt liv när jag går i pension och hur påverkas pensionen av vid vilken ålder jag går?

Peter Lundberg anmälde sig till kursen ”Dags att gå i pension” som arrangeras av Ledarna. Här får deltagarna bland annat information om vilka faktorer som kan påverka pensionen, alternativa möjligheter och vad som är viktigt att tänka på.

– Efter kursen har jag börjat samla på mig fakta för att få en tydligare bild av min egen pension så att jag ska kunna ta beslut om när det är dags att gå. Jag har varit i kontakt med Skatteverket och minpension.se och fått goda råd av en vän som är insatt. Nu har jag satt ihop ett dokument där jag kan kalkylera på olika scenarier utifrån ålder och skattesats.

På kursen hörde Peter Lundberg talas om löneväxling, något som väckte hans intresse. Löneväxling innebär att en del av inkomsten byts mot en förmån, kanske förmånsbil eller extra semester. Men det vanligaste är att löneväxla sig till extra tjänstepension.

– Det är något jag kommer att titta närmare på, men jag fick också rådet att räkna på det innan jag bestämmer mig, för att vara säker på att det lönar sig, säger han.

Än så länge har Peter Lundberg inga planer på att pensionera sig från jobbet som byggprojektledare, och hans arbetsgivare är glad så länge han stannar kvar. Pensionsåldern hänger lite på hur länge han orkar.

– Just nu jobbar jag i väldigt många olika projekt, och min arbetsgivare sa lite skämtsamt att jag inte fick lov att gå innan 72. Så länge blir jag väl inte kvar, men i framtiden, när jag blir lite äldre, kan jag tänka mig att släppa några av projekten och jobba kvar på deltid.

Peter Lundbergs pensionstips

  • Håll koll på din pension kontinuerligt, speciellt om du har arbetat inom många olika branscher.
  • Undersök alltid om det ingår tjänstepension.
  • Se till att löneförmåner som du fått genom löneväxling inte drabbar din pension negativt.

Peter Lundberg

Gör: Projektledare Geomatikk Sverige Norr.
Ålder: 61.
Familj: Sambo.
Bor: Villa i Boden samt sommarstuga 12 km norr om Boden.
Karriär: I åkeribranschen som anställd och egen företagare, startade  reklamtryckeri, gymnasieekonom och teleutbildning, projektledare för bredbandsutbyggnad i Vindelns kommun, dokumentation av stadsnät i Lycksele, projektledare bredbandsutbyggnad Luleå kommun, i dag projektledare på Geomatikk Sverige Norr.
Antal år i Ledarna: 4.
Fritidsintressen: Spelar bowling i Allsvenskan, fiskar, snickrar på nåt eget projekt.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2020.

Läs mer

Allt om pension hittar du på våra sidor om Skydd och pension.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!