Fler nyheter
Medlemsnyhet 14 januari 2018

Chefsintervju: På Netlight är alla ledare

På IT-bolaget Netligt är självkännedom och personlig utveckling en del av kärnverksamheten.

– Vi är nästan fundamentalistiska i vår tro på människan, säger Boel Sjöstrand som är partner i företaget och arbetar med organisation och ledarskapsutveckling. Att hitta rätt människor och se till att de har det bra när de jobbar här är en del av kärnverksamheten. Företaget har funnits sedan 1999, trivselfaktorn är hög och omsättningen ökar ständigt.

 – Netlight är de personer som jobbar här och vi har vänt på frågan om ledarskap. I stället för att ett fåtal personer leder en massa olika saker är alla våra medarbetare ledare i projekt som de själva tror på, som är bra för dem, företaget och i slutändan också för kunden. Projekten rör stort och smått, jätteprojekt hos kund eller att vi ska äta mer vegetariskt på våra event. Principen är att alla ska kunna leda, men alla ska också kunna följa. Vi är som en flock, där en tar lead och andra följer efter.

Netlight är uppbyggt som ett nätverk. Här finns inga chefer, men däremot mentorer. I den här typen av organisation som är baserad på frihet, ansvar och personligt engagemang betyder självkännedomen allt.

– Vi delar ju inte ut formell makt. För att få framgång i ett projekt måste du själv drivas av lust och få med dig dina kolleger. Det handlar om autentiskt ledarskap.

Självinsikt bygger på självreflektion och feedback. Två gånger om året arrangeras Netlight Evolution, en period när varje medarbetare jobbar med sin egen personliga utveckling. Då kan medarbetarna exempelvis få återkoppling på sitt arbete från personer de själva väljer. Man utvärderar sig själv och tillsammans med en mentor får man hjälp att ta fram en personlig utvecklingsplan.

– Vi jobbar också med förebilder för självkännedom. När vi har interna event kan medarbetare gå upp på scenen och berätta om något de varit med om som ledde till lärande. Det kan vara en framgång eller något som var svårt. Och våra veckobrev inleds med att någon inom organisationen delar med sig av en personlig reflektion eller erfarenhet. Det blir väldigt mänskligt och genuint eftersom vi låter människor få så mycket plats.

Strategier för ökad självinsikt:

  • Förebilder: Låt medarbetare dela med sig av positiva eller negativa händelser
  • Storytelling: Berätta historier, skapa snackisar så att självreflektion blir en del av företagskulturen.
  • Aktiviteter: Avsätt tid för självreflektion, diskutera med andra, be eventuellt om feedback från personer du litar på.

Boel Sjöstrand

Gör: Partner i Netlight, konsult inom ledarskap och organisation.
Ålder: 39.
Bor: Bromma, Stockholm.
Karriär: Maskiningenjör från KTH, lärare i matte och NO, redbandsbolaget. Har arbetat på Netlight i 11 år. Engagerad i teater och jämställdhetsfrågor på fritiden.
Antal år i Ledarna: Sedan juni 2017.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2018.