Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 februari 2021

Chefsintervju: Ring även om du inte har något särskilt att säga

I början av juni 2020 fick Olle Westin, product area manager på H&M, ett helt nytt team. Precis som många andra organisationer påbjuder H&M hemarbete och under våren 2021 ska Olle Westin som chef lönesätta nio personer på distans.
Olle Westin, product area manager på H&M. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Erfarenheterna från att tidigare leda en organisation där med arbetarna fanns utspridda i Mellanöstern och Israel har lärt honom hur viktigt det är med vardagliga samtal som inte alls behöver handla om arbetet.

– Våra lönesamtal är kopplade till det vi kallar dialogsamtal. De är ganska mallade och här tar vi upp hur det går och vad som kan förbättras. Men för att skapa verklig motivation hos mina medarbetare måste jag som chef ligga nära dem.

Olle Westins ambition med det årliga lönesamtalet är att medarbetaren aldrig ska bli förvånad över den nivå lönehöjningen landar på. 

– Jag kan inte skapa motivation och styra verksamheten genom lönesättning en gång om året. Jag måste ge feedback och prata utveckling med mina medarbetare året runt.

Men det är utmanande att ha ett nära ledarskap när vi jobbar på distans.

– Effektiviteten är hög, men vi spenderar inte så mycket tid tillsammans. Som chef på min nivå är jag mer coach och stöd än arbetsledare. Från mina tidigare jobb har jag lärt mig att hela tiden vara i kontakt med mina medarbetare. Det är viktigt att talas vid regelbundet även utan en agenda.

Den stora varningsklockan är när man börjar ställa in check in-samtal för att man inte tycker att det finns något särskilt som behöver diskuteras.

– Det kommer att leda till att du och dina medarbetare glider isär. Ring även om du inte har något jobbrelaterat att säga, bara för att prata och vara närvarande.

Olles tips: Led och sätt lön på distans

  1. Ha en gemensam digital kanal eller chatt som håller igång samtalet i teamet, fördelat på 30 procent jobb och 70 procent allmänt prat.
  2. Ha korta telefonsamtal utan agenda med alla medarbetare.
  3. Ring istället för att mejla när du vill något!

Olle Westin

Gör: Product Area Manager, Business Tech på H&M.
Ålder: 38.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Familj: Fru och två barn, 5 år och 6 månader gamla.
Utbildning och karriär i korthet: Pol. mag. vid Uppsala universitet, H&M sedan 2009 i flera olika roller i Sverige, Spanien, Indien bland annat.
Medlem i Ledarna: 1 år.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 2, februari 2021.

Läs mer

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!