Fler nyheter
Medlemsnyhet 13 april 2016

Chefsintervju: Så undviker vi felrekryteringar

Vänd på rekryteringsprocessen. Då ökar du chanserna att hitta den mest kompetenta kandidaten. Det menar Åsa Edman Källströmer, vd på bemanningsoch rekryteringsföretaget TNG och med 20 års erfarenhet av rekrytering.

Efter att ha plöjt den senaste forskningen kring effektiv rekrytering satte Åsa Edman Källströmer och hennes medarbetare upp ett nytt arbetssätt där de vände upp och ner på rekryteringsprocessen. Målet var att skapa bättre matchning mellan kravprofil och kompetens och att ta fram de mest lämpade kandidaterna med störst potential.

– Vi använder oss initialt av olika digitala verktyg som mäter personernas kompetens, personlighet och kunskap. De mest lämpade kandidaterna vaskas fram genom strukturerade och vetenskapligt utformade arbetspsykologiska tester. Det sker helt fördomsfritt då vi använder verktygen innan vi läser ett cv, viket gör att vi inte ser kandidatens ålder, kön, namn eller bakgrund.

Kravprofilen ska vara specifik och relevant, men inte nödvändigtvis särskilt omfattande.

– Handlar det om att hitta en programmerare är det viktigare att kandidaten är duktig på att koda än att hen är socialt kompetent. Alldeles för ofta rekryterar vi för fikarummen.

Först när alla kandidaterna är kompetenssäkrade är det dags för intervjuer.

Vid traditionella rekryteringar, då urvalet görs på personliga ansökningsbrev, cv och ostrukturerade intervjuer, tenderar vi att gå på subjektiva värderingar och styrs av våra fördomar.

– Men det här är ett enormt resursslöseri eftersom det resulterar i att en massa kompetenta människor med ”fel” ålder, kön, utseende eller bakgrund sållas bort.

Kompetensbaserad och fördomsfri rekrytering leder till färre felrekryteringar och i framtiden kommer metoden att dominera, tror Åsa Edman Källströmer.

Åsa Edman Källströmers rekryteringstips:

  • Gör en kravprofil som är relevant för tjänsten. Hellre kort och tillämplig än med en massa onödiga krav.
  • Välj kompetenser som går att mäta.
  • Var kreativ när du letar kanaler för rekrytering, ofta är det bra att gå bortom de stora annonsforumen.

Åsa Edman Källströmer

Jobb: Vd rekryteringsföretaget TNG.
Ålder: 50.
Bor: Sundbyberg.
Karriär: Arbetat med rekrytering i drygt 20 år, innan TNG vd för Poolia Sverige.
Antal år som medlem i Ledarna: 20.
Senaste kontakt med förbundet: Som medlem 2005.

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2016.