Fler nyheter
Medlemsnyhet 8 november 2021

Chefsintervju: Som mentor hjälper jag andra att växa

Göran Widolf är mentor åt en ung chef: Jag tvingas tänka igenom mitt eget ledarskap.
Göran Widolf. Foto: Magnus Liam Karlsson.

I våras anmälde sig Göran Widolf till det mentorskapsprogram han fick erbjudande om via Ledarna. Till vardags är Göran Widolf produktionschef på Dustcontrol som tillverkar mobila och fasta stoftavskiljare och luftrenare. Som senior chef ser han hur viktigt det är med hållbart ledarskap och förändringsledning och som mentor vill han vara med och få andra att växa.

– När jag först läste om programmet tänkte jag att jag inte hade så mycket att bidra med. Men sedan insåg jag att jag har en hel del erfarenhet i ryggen och en stark drivkraft mot förändringsledning, både av själva verksamheten och som ett sätt att få personal att växa och må bra.

I mentorskapsprogrammet, som NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv och Ledarna arrangerar, har Göran Widolf parats ihop med en adept och här fungerar han som stöd, diskussionspartner och bollplank.

– Än så länge har vi träffats en gång. Vi hade ett ganska allmänt samtal som framför allt handlade om att lära känna varandra. Jag anser att det är viktigt att det fungerar bra mellan mentor och adept. Om adepten inte känner lugn och trygghet i relationen så kommer den inte att våga öppna upp och berätta och då är det bortkastad tid.

Göran Widolf tycker inte att samtalen behöver vara helt strukturerade, men det är ändå viktigt att det finns en tanke kring hur mötena läggs upp.

– Som mentor är det bra att ha lite koll på vad man vill uppnå, annars är risken att samtalen glider iväg utan att man kommer någonvart.

Men han har också ett egenintresse i själva mentorskapet.

– Om jag ska kunna stötta någon annan måste jag först tänka igenom mitt eget ledarskap och hur jag jobbar. Det gäller också att ifrågasätta sig själv och det tycker jag är intressant. Dessutom får jag ju glädjen i att se adepten gå från våra möten med ökad energi och det är värt hur mycket som helst.

Så får ni ut mesta möjliga i en mentor/adeptrelation

  • Till mentorn: Lyssna noga på adepten och försök hitta det som sägs bakom orden. 
  • Till adepten: Våga öppna dig och förklara hur det verkligen känns.
  • Till båda: Ha kul tillsammans. Om kemin inte stämmer så våga avsluta.

Göran Widolf

Ålder: 53.
Bor: Nynäshamn.
Familj: Sambo och tre barn.
Gör: Produktionschef Dustcontrol.
Utbildning och karriär i korthet: Utbildad högskoleingenjör. Olika tjänster på Ericsson, bland annat verkstadschef på Ericsson Radio med 250 personer under sig. Vidare som inköpschef på telekomföretag, teknisk chef på logistikföretaget Tamro, yrkeslärare inom el på Nynäshamns gymnasium, operations manager Sandvik Coromant.
Senaste kontakten med Ledarna: Deltar i mentorskapsprogrammet som Ledarna arrangerar tillsammans med NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 11, november 2021.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!