Fler nyheter
Medlemsnyhet 17 augusti 2020

Chefsintervju: Upskilling ger mig nya impulser

Att byta bana mitt i livet är en självklarhet, säger kommunikationsexperten Malin Nyqvist Jansson.
Malin Nyqvist Jansson. Foto: Johan Marklund.

Kompetensutveckling är något vi borde ägna oss mycket mer åt. Det menar kommunikationsexperten Malin Nyqvist Jansson, tidigare produktchef för bevakning och analys på Cision Sverige.

– Man kanske är nöjd med sitt nuvarande jobb och då är det lätt att luta sig tillbaka, men vad som helst kan ju hända, det har vi lärt oss. Det är alltid bra att säkra upp och ha lite bredd. Dessutom är det ett bra sätt att få nya impulser och hålla sig uppdaterad. Satsa på något du både tycker är roligt och som du tror kan leda till något.

Tidigare låg huvudansvaret för kompetensutveckling ofta på arbetsgivaren men i dag måste vi själva ta ansvar för att hålla oss relevanta. Själv tycker Malin Nyqvist Jansson att hon sitter i en ganska bra sits. När hennes förra arbetsgivare Cision avvecklade affärsområdet där Malin Nyqvist Jansson var produktchef tvingades hon sluta.

– Nu har jag verkligen anledning och möjlighet att förkovra mig. Det finns hur mycket utbildningar som helst att välja bland.

Malin Nyqvist Jansson kan rådgivning, krishantering och analys av kommunikation, men som van arbetsledare och chef med personalansvar har hon på senare tid också blivit allt mer intresserad av hr.

– Jag kan ta roller som verksamhetschef eller affärsområdeschef, men eftersom jag är så intresserad av personalledningsbiten vill jag också utveckla min teoretiska kompetens inom hr och har sökt flera utbildningar. Om det inte dyker upp något riktigt bra jobb som jag verkligen vill ha, kommer jag att plugga till hösten.

Malin Nyqvist Jansson ser hur attityderna till att byta bana eller karriär har förändrats under senare år.

– Idag är det ingen som tycker att du är konstig eller ifrågasätter att du hoppar på en universitetsutbildning mitt i karriären. Vi har förstått att kompetensutveckling är något alla behöver. Den osäkra världen och rörliga arbetsmarknaden är en ny verklighet och ett globalt fenomen som påverkar oss alla.

Malins tips för yrkesmässig utveckling

  • Sätt en kort deadline. Förändra lite i taget. Sätt deadline för när du ska lista tänkbara utbildningar att söka. Då går tankarna igång lite snabbare.
  • Kontakta andra som varit i samma situation. De kan komma med kloka infallsvinklar och ge energi och inflöde.
  • Håll inte planerna hemliga utan berätta för omgivningen. Det väcker intresse och ger kanske nya kontakter och idéer.

Malin Nyqvist Jansson

Gör: Kommunikations- och pr-specialist tillgänglig för nya uppdrag.
Bor: Hus på Ingarö.
Familj: Make, tre barn och hund.
Karriär i korthet: Började som säljare. Pluggade affärskommunikation på IHM Business School och journalistik på Poppius. Flera säljutbildningar. Verksamhetschef Sats, försvarspolitisk medieanalytiker Stockholm Research Unit, medieanalytiker och säljchef för analys på Retriever, produktchef mediebevakning och -analys Cision Sverige.
Antal år i Ledarna: 6.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2020.

Läs mer

Sugen på utveckling? På våra sidor om Karriär och lediga jobb får du stöd på vägen.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!