Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 augusti 2017

Chefsintervju: Varje möte blir ett event

Våren 2017 fick Johanna Frelin priset Årets Innovativa Ledarskap som delades ut av Ledarna på Chefgalan. Hennes fokus på att skapa kreativitet märks även på hennes sätt att organisera möten på arkitektfirman Tengbom där hon är vd.

– Jag försöker leda mina möten så att det ska kännas roligt och framåtlutande. Jag vill inte bara att vi ska komma fram till att vi ska göra saker, utan även hur de ska göras och vem som ska göra dem. Därför använder jag mycket workshop-metodik, även i ledningsgruppsmöten och styrelsemöten.

Hennes filosofi är att människor gillar att bidra. Att arbeta praktiskt i någon del av mötet är ett sätt att rikta energin. Nyligen skulle företaget skapa en produktportfölj under ett möte. Den fick deltagarna bygga i lego.

– Möten ska inte bara vara till för att konstatera fakta eller ge information, de ska leda till något. Konkreta resultat som vi sedan kan springa på.

Att skapa en bra stämning på möten med en framåtlutad energi är en fråga om att ta ledarskapet.

– Jag sätter upp spelregler för mina möten. Jag säger att på det här mötet ska det vara hög energi, vi ska tänka "ja och" i stället för "nej men". Och folk brukar faktiskt göra som man säger. Jag försöker också variera tempot, exempelvis genom att göra en kort övning som tar 30 sekunder och sedan lägga in ett moment som tar 30 minuter. Det måste finnas en tidspress på varje moment så att folk levererar och inte börjar prata om andra saker.

Johanna Frelin ser varje möte som ett event och lägger ner mycket tid på att förbereda sig. Som mötesledare har hon en viktig roll.

– Det bästa sättet att döda ett möte är att sitta och snacka själv hela tiden. Det du ska göra som mötesledare är att få folk att leverera genom att ställa öppna frågor, låta andra prata och sammanfatta det som sägs. Som mötesledare är du inte centralfigur, du är faciliterare.

Johanna Frelins bästa mötestips

  1. Sätt upp spelregler för möten, leverera dem på ett glatt och roligt sätt.
  2. Se mötet som ett event, jobba med tempoväxlingar och flera olika moment.
  3. Workshop-moment är ett sätt att få alla att bidra och hjälper mötesdeltagarna att rikta sin energi.

Johanna Frelin

Gör: Vd Tengbom arkitekter.
Bor: Kungsholmen i Stockholm.
Karriär: Utbildad journalist, MBA från HHS. Producent på SVT, chef SVT Fiktion och chef allmän-tv-avdelningen. Vd Hyper Island.
Antal år i Ledarna: Tio.

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8 2017.