Fler nyheter
Medlemsnyhet 11 december 2023

Chefsintervju: Vi behöver få bort stigmat kring adhd

Erika Björkholm är vd – och har adhd. Det är tufft att chefa med adhd, säger Erika, men det har fördelar också.
Erika Björkholm. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Det mesta går i en rasande fart för Erika Björkholm. Hon har jobbat på privata omsorgsbolag i 20 år, varit chef i 15 år och har en enorm arbetskapacitet. Privat var hon ett riktigt partylejon. Att hon hade svårt att varva ner gjorde att hon drack alltmer alkohol. Det var alkoholterapeuten som rådde henne att göra en utredning och 2015 fick hon sin adhd-diagnos.

– Då föll polletten ner, berättar hon.

Utredningen visade full pott på alla staplarna för högfungerande adhd.

– Jag är väldigt luststyrd, kan nästan inte göra sådant som känns meningslöst. Jag har dåligt närminne och minns inte vad folk säger i förbigående. Men jag är också väldigt snabb, min hjärna är som en popcorn-maskin. Jag är en problemlösare och igångsättare av rang, men det blir bättre om andra slutför.

Hon tycker att adhd-diagnosen har hjälpt henne.

– Det var väldigt slitsamt att ånga på så. Jag bara sprang ju på allt. Nu förstår jag mig själv mycket bättre och har lärt mig vad jag behöver.

För Erika Björkholm är adhd inte bara av ondo i ledarskapet, inte bara av godo heller.

– Jag har hög arbetskapacitet, men måste vara tydlig mot min personal att jag inte kräver detsamma av dem. Annars vet jag att det kan stressa dem. Å andra sidan hör jag att jag är en närvarande chef som ger klara besked.

I början berättade hon inte om sin diagnos på jobbet. Men i samband med en sjukskrivning för utmattning 2018, som också ledde till att hon helt slutade dricka alkohol, berättade hon för sin ledningsgrupp. Inte utan oro för att de skulle se henne med andra ögon. Men det blev ingen större reaktion. Och i rekryteringsprocessen till det nuvarande jobbet berättade hon att hon har adhd.

– Nu vill jag berätta om det. Jag tror att många kan bära på denna problematik. Vi måste få bort stigmat.

Erikas tre tips till dig som en adhd-diagnos

  1. Säg som det är.
  2. Du kan inte ändra någon annan än dig själv!
  3. Ibland behöver man ta några djupa andetag!

Erika Björkholm

Ålder: 52 år.
Familj: Min man.
Bor: Gnesta.
Gör: Vd på Homsan AB och Happy Daglig verksamhet AB. Bolagen driver verksamheter riktade till personer med beviljade insatser enligt LSS och SoL.
Karriär i korthet: Utbildad frisör. Läste till socialpedagog 1998. Jobbade på HVB-hem för tonårstjejer där hon fick sin första ledarroll. Började jobba med LSS-verksamheter 2007. Startade som samordnare på en servicebostad, blev ganska snart verksamhetschef och sedan regionchef. Bytte jobb 2013 till områdeschef, sedan 2016–20 vd. Startade egen firma men pandemin satte stopp för det. Anställdes på Homsan AB 2021.
Medlem i Ledarna: Sedan 2011.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.