Fler nyheter
Medlemsnyhet 5 december 2022

Chefsintervju: Vi blir effektivare på kontoret

På nystartade pr-byrån Fuze är det kontoret som gäller. Byråchef Angelica Larsson tycker att det är en fördel att kunna lägga sin hand på någons axel och fråga hur hen mår.
Angelica Larsson. Foto: Magnus Liam Karlsson.

På ett litet företag blir varje person en stor del. Därför är kontoret basen på Fuze PR, där Angelica Larsson är byråchef. Hon och vd:n grundade byrån 2021, mitt i pandemin.

– Det var en utmanande tid, vi bestämde oss för att ses varje dag. Och det är fortfarande vår policy – office first. Det är viktigt när man startar ett nytt bolag och har betytt mycket för vår tillväxt.

Byrån har vuxit fort, nästan två år senare är de 14 anställda. Men på kontoret är de drygt 200, för Fuze ingår i byrånätverket PPP, People People People, där alla sitter tillsammans. I tvåvåningslokalen finns inga egna arbetsplatser, här slår man sig ner där man behöver utifrån dagens arbete. Bottenplanet är ett socialt torg, med kaffebar, soffor, lunchlångbord. En våning upp är det inrett för arbete och koncentration.

Att erbjuda ett bra kontor är såklart viktigt om man vill att folk ska komma dit. Att ledningen från början varit tydliga med att kontoret är förstahandsvalet är också en framgångsfaktor. Och varför de tycker så.

– Vi blir effektivare på kontoret. Vi fångar upp saker på ett sätt vi inte gör i mejl och chattar. Vi kommer fortare till beslut.

För henne som chef är det också viktigt:

– Man snappar upp saker på ett annat sätt. Om folk sitter på distans är det en utmaning att se hur de mår. Här kan jag lägga en hand på någons axel.

Men det finns inget förbud mot distansarbete. Medarbetare kan ha sina skäl för att sitta hemma en dag, och då är det okej. En outtalad regel är att kameran är på i digitala möten. Oftast kommunicerar hon med distansarna via chatt.

– Jag behöver vara mer flexibel och tillgänglig i slack-kanalen. Man behöver också peppa mer i digitala samtal.

Men ibland kan digitala samtal vara bra. En skärm erbjuder ett visst skydd och hemmet är ofta en trygg miljö.

– Jag har upplevt att det kan fungera i känsliga lägen.

Angelicas tre tips vid hybridledarskap

  1. En huvudregel. Vi har en uttalad policy att basen är kontoret.
  2. Tydlighet. Var tydlig med varför. Vårt argument är att resultatet påverkas av att vi ses på kontoret.
  3. Hellre visa än säga. Jag behöver själv föregå med gott exempel och är därför på kontoret så gott som dagligen.

Angelica Larsson

Ålder: 40 år.
Bor: Lidingö.
Familj: Son på 6 år, och pojkvän.
Gör: Byråchef, partner och senior projektledare på Fuze PR.
Bakgrund: Jobbat på krogen i många år, en del med event. De senaste tretton åren inom pr och kommunikation, på byråer och fem år som pr- och kommunikationschef på Stadium.
Medlem i Ledarna: 3–4 år i två perioder.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2022.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.