Fler nyheter
Medlemsnyhet 9 juni 2020

Chefsintervju: Vi blir starkare för varje ny kris

De lärdomar som rektor Cecilia Ulvegård och hennes medarbetare får under coronapandemin, blir till kunskap som de tar med sig in i framtiden.
Cecilia Ulvegård, rektor på Kungsholmens friskola. Foto: Johan Marklund.

Att leda i kris och förändring handlar om att återvinna kunskap och lära av tidigare erfarenheter. Cecilia Ulvegård, rektor på Kungsholmens friskola (åk F–6) berättar hur utmaningar blir till lärande i coronapandemin.

– Vi lutar oss mot myndigheternas rekommendationer men hamnar ständigt i nya situationer om stort och smått som vi måste ta ställning till och vi har tvingats skapa många nya rutiner och arbetssätt, sägerCecilia Ulvegård.

Som rektor, med både föräldrar, elever och personal att förhålla sig till, har Cecilia Ulvegård hela tiden velat ligga steget före i informationsflödet för att snabbt kunna ta ställning och i sin tur informera vidare när läget förändras.

– All kommunikation med föräldrar sker via en skolplattform. Här finns all information som rör barnen samlad. Vi vill vara tydliga med hur vi gör på vår skola. Som förälder ska man inte behöva undra, man ska veta vad som gäller. Därför informerar vi väldigt ofta och nu i coronatider uppmanar vi föräldrarna att gå in och läsa dagligen.

Kungsholmens friskola är en relativt liten verksamhet med omkring 140 elever och cirka 25 anställda. Cecilia Ulvegård bedriver ett nära ledarskap och det gör att de korta beslutsvägarna och kommunikationskanalerna med personalen fungerar smidigt.

– Vi har en beredskapsplan. Den baseras delvis på det vi lärde oss i samband med terrordådet på Drottninggatan som vi befann oss i närheten av utan att själva drabbas.

I särskilda fall kan skolan skicka automatiska sms till föräldrarnas mobiler via skolplattformen om man behöver nå ut med information akut.

– Nästa gång vi uppdaterar vår plan tar vi med de erfarenheter och lärdomar vi fått genom coronakrisen. Det är tragiskt att människor blir sjuka och dör, men det kommer också ut bra saker ur det här. Vi lär oss massor av små och stora saker som vi tar med oss till framtiden.

Cecilia Ulvegårds tips för att leda i kris

  • Kommunicera ut hur ni resonerar och alla beslut som tas. Det skapar trygghet för andra.
  • Se till att hålla dig uppdaterad. Det skapar trygghet för dig själv.
  • Etablera en plattform för kommunikation dit alla berörda kan vända sig.Ta lärdom av tidigare händelser och införliva dem när du uppdaterar din krisplan.

Cecilia Ulvegård

Gör: Rektor på Kungsholmens friskola.
Bor: Danderyd.
Familj: Man, två barn, tre barnbarn.
Karriär: Började utbilda sig inom ledarskap som tonåring när hon arbetade på ridskola. Fritidsledare, föreståndare hemvist, fritidskonsulent Danderyds kommun, samordnare skola och skolbarnsomsorg, biträdande rektor Danderyds kommun, trerektorsutbildningar, rektor Kungsholmens friskola sedan 17 år.
Antal år i Ledarna: 3.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6-7, juni 2020.

Läs mer

Mer om att leda medarbetare, förändringsledning och krishantering hittar du på våra sidor om att leda medarbetare.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!