Fler nyheter
Medlemsnyhet 22 april 2019

Chefsintervju: Vi måste rusta unga chefer för framtiden

Linda Morell har arbetat inom Skistar i elva år, och känner till utmaningarna med att rekrytera och leda säsongspersonal.
Vi har medarbetare med högt engagemang, säger Skistars Linda Morell. Foto: Ahlbins foto.

Varje säsong ökar personalstyrkan med omkring 400 procent. Skistar är Europas ledande operatör inom alpin turism med fem destinationer i Skandinavien och en i Österrike. Linda Morell, pr­- och kommunikationschef, har varit inom organisationen i elva år. Det var kär­leken till skidåkningen och längtan hem till Dalarna som förde henne hit. Under ett par år var hon platschef på Tandådalen och Hundfjället med huvudansvar för alla delar av verksamheten och för rekryteringen av säsongspersonalen.

– Den stora utmaningen varje säsong är att skapa nya grupper som fungerar tillsammans. Vi arbetar för att bygga teamkänsla och trygghet från första dagen och det ställer krav på ett närvarande och tydligt ledarskap.

Skistar har ett internt ledarskaps­program där gruppledarna får utbildning i bland annat arbetsrätt, arbetsmiljö, ekonomi och marknadsföring.

– Vi fokuserar på ett coachande och situationsanpassat ledarskap. Många är unga och har sitt första jobb som ledare. Utbildningen och kunskapen de får här är meriterande och den kan de ta med sig när de går vidare i arbetslivet.

Innan medarbetarna börjar har de genomgått välplanerade introduktioner, gått en webbaserad kurs och fått upp­startssamtal.

– Ledarna lägger stort fokus på arbetsgrupperna. Under säsongen genomförs allt från sociala aktiviteter till personlig feedback och utvecklingssamtal. Vi gör också medarbetarundersökningar fyra gånger per säsong, där vi fångar upp förbättringsmöjligheter och undersöker hur medarbetarna trivs på jobbet.

Det är ett stort ansvar att leda unga människor i början av sin karriär. Som chef är det viktigt att vara närvarande och verkligen se alla medarbetare.

– Att ha kul på jobbet speglar vår företagskultur. Vi har medarbetare med ett högt engagemang och många återkom­mer flera år i rad vilket vi tycker är ett gott betyg. När de bor och arbetar till­sammans märker vi att de lär sig mycket om sig själva och andra och många får minnen och vänner för livet.

Lindas tips för att leda säsongsanställda

  • Fokusera på välfungerande team. Jobba med gruppstärkande aktiviteter redan från start.
  • Interna ledarskapsutbildningar ger trygga gruppledare.
  • Att arbeta med unga kräver närvaro, flexibilitet och en positiv attityd.

Linda Morell

Gör: Pr- och kommuikations chef på Skistar.
Bor: Mora
Karriär: Resesäljare på  Bennett Privatresor, utbild ning  i marknadsekonomi på IHM Business School, affärs områdeschef Kanal 5, flyttade tillbaka till uppväxtorten Mora för 11 år sedan för att börja jobba på Skistar. Vidareutbildningar inom pr och kommunikation.

Läs mer på våra sidor om rekrytering.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2019.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!