Fler nyheter
Medlemsnyhet 2 november 2023

Elaine Eksvärd: Budskapet når ut med rätt retorik

Hallå Elaine Eksvärd, retoriker och ledarutvecklare, som håller ett webbinarium för Ledarnas medlemmar på temat retoriska livlinor i jobbvardagen.
Elaine Eksvärd.

Kan man snacka sig ur ledarskapsproblem?

– Nej, det är inte heller meningen. Men utan god kommunikation i ledarskapet får du problem. Du behöver retoriska verktyg i ditt ledarskap för att lösa konflikter. Kommunikation är en muskel och retoriken är din PT.

Vad är det för livlinor webbinariet handlar om?

– Vi går igenom strategier, till exempel för feedback. Vi vill alla säga vad vi tycker, men budskapet kan landa lite hur som helst beroende på hur det sägs. Då är retoriken din medhjälpare. En annan är konsten att lyssna, och inte bara tala. En tredje hur man uppmanar medarbetare att tala med varandra – i stället för om varandra – för att lösa konflikter.

Ledare hamnar ibland i komplexa situationer där de inte får berätta allt de vet, men ändå måste kommunicera något. Hur gör du då?

– Du ska ju vara sanningsenlig. Men ibland kan du hamna i situationer där du till exempel måste värna någons integritet. I efterhand kan du förklara varför du inte kunde berätta där och då.

Hur du säger något betyder som regel mer än vad du säger. Kroppsspråk och röstläge trumfar orden i ditt budskap. Har du något tips på hur man styr detta?

– Om du är nervös inför ett framförande, så tänk på det du ska säga, försök vara i budskapet och låta det dominera dig. Tanken är ett mäktigt verktyg för att styra kroppen och rösten.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 10, oktober 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.