Fler nyheter
Medlemsnyhet 19 augusti 2020

Experten svarar: Hur hittar jag ett nytt chefsjobb?

Ofrivilligt mellan jobb – vad ska jag tänka på och hur hittar jag mitt nästa chefsjobb? Ledarnas Christina Werner, chef Erbjudande och utveckling, ger sina bästa råd.
Christina Werner, chef Erbjudande och utveckling hos Ledarna.

Fråga: Vad ska jag tänka på nu när jag plötsligt ofrivilligt befinner mig mellan jobb på grund av pandemin? Jag har inte behövt söka jobb på ett tag och behöver tips för att komma vidare.

Svar: Många av våra medlemmar får sina jobb genom att de blir kontaktade eller direkt tillfrågade på sin arbetsplats. Därför kan det vara en utmaning när man plötsligt befinner sig i ett läge då arbetsmarknaden förändras som just nu och det chefsjobb man haft försvinner.

Det första du behöver tänka på är att fundera på vart du vill. Även om situationen kan kännas jobbig är det en möjlighet att reflektera över sin karriär. Fundera över vad som intresserar dig och vad som motiverar dig i form av till exempel arbetsuppgifter, bransch, vilka egenskaper du vill använda samt vilka kunskaper du fortsättningsvis vill använda. 

När du reflekterat över det kanske det visar sig att det blir några olika spår. Ta reda på mer om de olika spåren genom att till exempel ta kontakt med någon chefsrekryterare som rekryterar till de rollerna eller prata med någon av dina kontakter som kanske vet mer om en intressant bransch.

Efter att du tagit reda på mer om vad du vill och vart du ska är det dags att titta på din paketering. Visar ditt cv eller din Linkedinprofil latt du har kompetens inom de områden du är intresserad av? Titta på din behovsanalys från steget innan angående vad som kan vara intressant för arbetsgivare i de olika spåren. Ta hjälp av våra verktyg om cv, motivationsbrev och Linkedin på sidorna Karriär och lediga jobb.

Nästa steg blir att göra en handlingsplan. Detta är ditt personliga projekt och här behövs ofta viss struktur i form av avsatt tid i kalendern, aktivitetsplan och vissa målpunkter. Aktiviteter som att ta kontakt med sitt kontaktnät, ringa intressanta företag, kontakta relevanta chefsrekryterare som rekryterar till tjänster som du är intresserad av och ringa på annonser som intresserar dig och där det finns en kontaktperson.

För de allra flesta krävs det ganska mycket aktiviteter. Så ge dig själv lite boost emellanåt genom att göra annat också som känns lustfyllt.

Mot nästa jobb:

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2020.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!