Fler nyheter
Medlemsnyhet 11 februari 2024

Experten svarar: Hur stoppar jag rykten om mig i rekryteringen?

Ledarnas chefsrådgivare och förhandlare Anna Widing svarar en chef som misstänker att andra personer sprider rykten som gör att hen inte får nytt jobb.
Anna Widing.

Fråga: Jag får inte jobben jag söker och börjar tappa självförtroendet. Jag misstänker också att det finns personer som sprider felaktig information om mig, vilket gör det nästan omöjligt att ens komma till intervju. Vad gör jag?

Svar: Varför inte just du får jobben kan naturligtvis bero på en massa olika saker, varav några kanske går att påverka och andra inte. Jag vill uppmana dig att fokusera på de delar du kan påverka och inte låta tankar om att någon vill dig illa få ta någon plats. Nyckeln blir att skaffa dig information och äga din egen historia!

Med att skaffa information menar jag att du tar kontakt med rekryterare och rekryterande chef för att tidigt stämma av vad de söker. Lägg extra krut på cv och personligt brev för att matcha mot den information du fått till dig, träna på hur du presenterar dig själv på telefon, förbered dig väl inför intervjuer. Arbetsgivare har så pass mycket erfarenhet att de lägger märke till om du ansträngt dig eller slarvat med dessa saker.

Finns det delar i din historia som du är nervös för att besvara, till exempel korta anställningar, udda anställningar, oklara avslut eller perioder utan jobb? Att du själv äger din historia och berättar den så som den är sann för dig minskar utrymmet för att arbetsgivaren/rekryteraren gör egna tolkningar. Så vänta inte tills du får frågan utan ta med de delar som du tror kan väcka funderingar redan när du presenterar din bakgrund. Beskriv dina lärdomar kring dessa perioder och hur de gett dig styrkor som du kan nyttja i nya roller.

Ett annat tips är också att det lönar sig att vara snabb på bollen. Många gånger sker rekryteringar löpande. Det innebär att ansökningar ses över i takt med att de kommer in och att kvalificerade kandidater kallas på intervju därefter.

Ett sista råd blir att be om feedback! Att fråga vad som saknades då de inte valde dig för tjänsten ger dig viktig kunskap om hur du behöver se över din presentation eller cv för att bättre lyfta fram dina kompetenser vid kommande tillfällen.

Jag önskar dig ett varmt lycka till!

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 2, februari 2024.

Läs mer på vår sida Bygg ditt personliga varumärke.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.