Fler nyheter
Medlemsnyhet 4 december 2019

Experten svarar: Kan jag få nytt chefsjobb efter 55?

Är det kört att hitta ett nytt chefsjobb efter 55? Nej då, när det gäller chefer letar arbetsgivare ofta efter den med bäst kompetens och erfarenhet, svarar Anita Sandström, Ledarnas chefsrådgivare.
Anita Sandström, chefsrådgivare.

Fråga: Jag har börjat söka en ny chefsroll och har hört från många att det är svårt att skaffa nytt arbete när man är 55+. Innebär det att jag är chanslös? Jag har sökt ett par jobb men inte blivit kallad till intervju. Hur ska jag tänka för att inte bli bortsorterad?

Svar: Det florerar många rykten och undersökningar som visar på att åldersdiskriminering förekommer vid rekryteringar. Till viss del stämmer detta, men de undersökningar som gjorts bygger sällan på chefsbefattningar. När det gäller chefer efterlyser arbetsgivarna ofta de som har bäst kompetens och erfarenhet. Har du det, så har du förmodligen också en kortare startsträcka på det nya arbetet.

När du söker en ny befattning ska du formulera dig så att arbetsgivaren snabbt förstår att du är rätt kandidat för uppdraget. Utforma ett attraktivt och välformulerat cv som matchar befattningen du sökt samt se till att du har en uppdaterad Linkedinprofil där du tydligt framhåller din kompetens, vad du vill, vad du kan erbjuda samt de främsta resultaten du åstadkommit.

Ditt nätverk och dina kontakter är också viktiga, då de har visat sig vara en bra väg in i nästa arbete. Använd dig av dem så att du ses mera som en individ i stället för en representant för en viss demografisk grupp, eftersom de känner dig och din kompetens.

Inventera bland dina sociala och fysiska nätverk. Vänd dig till vänner, nuvarande och tidigare kolleger, släktingar och bekanta. De allra flesta vill gärna hjälpa till.

Se också till att ständigt kompetensutveckla dig och visa att du är nyfiken.

Du som är medlem i Ledarna kan få stöd i din karriärplanering genom att använda dig av våra verktyg, till exempel att hitta dina drivkrafter, få råd om Linkedin eller göra Ledarprofilen. Du kan också boka ett samtal med en karriärrådgivare på Ledarna för att få personlig karriärrådgivning.

Det allra viktigaste rådet är dock att inte ge upp utan fortsätta söka, och som en tidigare chef sa till mig en gång: ”Turen drabbar den som är aktiv.”

Läs mer på våra sidor om Karriär och lediga jobb.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2019.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!