Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 augusti 2021

Experten svarar: Måste jag betala tillbaka felaktigt utbetald lön?

Vad ska jag göra när arbetsgivaren vill ha tillbaka både bruttolön och avdragen skatt på en felaktig löneutbetalning? Ledarnas chefsrådgivare Madelene Lillsund Queckfeldt svarar på frågan.
Madelene Lillsund Queckfeldt, chefsrådgivare hos Ledarna.

Fråga: Jag har slutat min anställning i bolaget och fått min slutlön, samt ytterligare en månadslön månaden efter att slutlönen var utbetald. Jag tänkte att det kanske var en bonus som jag hade rätt till, men inser nu att det var en felaktig utbetalning.

Nu två månader senare har arbetsgivaren hört av sig till mig. De har upptäckt misstaget och vill att jag betalar tillbaka hela bruttolönen men även den skatt som dragits av.

Min bruttolön var 53 000 kronor och avdragen skatt var 17 000 kronor, utbetalat till mitt bank konto är 36 000 kronor, men nu kräver arbetsgivaren att jag ska återbetala 53 000 kronor. Det innebär att jag ska betala tillbaka 17 000 kronor mer än vad som har utbetalats till mig. Dessa pengar har jag aldrig fått, och för den delen är det väldigt mycket pengar för mig. Kan arbetsgivaren verkligen kräva det?

Svar: Huvudregeln är att om man fått en felaktig lön utbetald ska den betalas tillbaka till arbetsgivaren. Det finns ett undantag i det fall att arbetstagaren varit i god tro, det vill säga varken insett eller kunnat inse att betalningen var felaktig.

Anledning till att din arbetsgivare kräver tillbaka både lön och skatt är Skatteverkets regler. Arbetsgivaren ska redovisa avdragen skatt för varje enskild anställd per månad, och har inte längre rätt att justera skatteunderlagen på individnivå. Den som fått felaktig lön utbetald måste därav betala tillbaka både utbetald nettolön samt preliminärskatten som rapporterats till Skatteverket. Den justerade skatten får du tillbaka i samband med nästkommande års inkomstdeklaration, alternativt kan du begära en jämkning för omgående återbetalning av den justerade skatten från Skatteverket. Ta kontakt med Skatteverket för rådgivning hur du ska gå tillväga.

Arbetsgivaren kan godkänna att du delar upp återbetalningen. Det är inget man kan kräva men jag råder dig att föra en dialog med arbetsgivaren för att se om ni kan hitta en överenskommelse.

Läs mer på våra sidor om Chefens lön.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2021.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!