Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 december 2023

Experten svarar: Ska jag tacka ja till vd-jobbet?

Thomas Magnusson, chefsrådgivare och förhandlare på Ledarna, tipsar om vad som är bra att tänka på innan du tackar ja till ett vd-jobb.
Thomas Magnusson.

Fråga: Jag är erbjuden en tjänst som vd – vad ska jag tänka på?

Svar: Rollen som vd är både spännande och utmanande. Det innebär att du tar på dig ansvar för ett företags framgång och välstånd. Du får också stor möjlighet att påverka.

Det finns flera områden som är viktiga att tänka igenom innan du tar ditt beslut:

Vd är högsta ansvariga för företagets övergripande strategi och prestation. Det är en roll där du verkligen får påverka företagets riktning och framtid. Huvudsakliga ansvarsområden inkluderar att implementera och utveckla strategier, kompetenssäkra företaget samt ha ett övergripande juridiskt och ekonomiskt ansvar. Som vd är du ytterst ansvarig för arbetsmiljön på företaget. Säkerställ att du får en tydlig vd-instruktion som beskriver vad styrelsen förväntar sig av dig i din roll.

Till skillnad mot vanliga anställningsformer omfattas inte vd av lagen om anställningsskydd, LAS, vilket betyder att det är ditt anställningsavtal som reglerar vilka villkor som ska gälla för dig. Det finns alltså ingen lag att luta sig emot vad gäller pension, arbetstid, uppsägningstid etc, utan det ni är överens om ska regleras i vd-avtalet. Utöver vd-avtalet behöver du också säkerställa att du omfattas av en ansvarsförsäkring.

Ett tips för framgång är också att se över möjligheten till stöd och bollplank för dig själv. Kanske en mentor där du kan lyfta utmaningar, få bollplank i beslutsfattande och stöd i kommunikation? Det är troligt att du kommer att hamna i perioder av otrygghet, stress och höga krav och att ge dig själv förutsättningar för detta gynnar både din egen utveckling och företagets.

Att ta en vd-tjänst kan med noggrant övervägande och förberedelse vara en givande karriärväg och en spännande resa. Som högsta ledare har du möjlighet att forma företagets framtid, ta på dig utmaningar och växa som individ. Chefskapet och ansvaret ger dig möjlighet att påverka och inspirera. Det är en resa fylld av möjligheter!

Lycka till med ditt beslut!

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2023.

Mer om vd-livet

Se webbinarium med Agneta Olsson: Lyckas som vd och chef i ägarledda företag.

Läs mer på våra sidor som handlar om att vara Anställd som vd.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.