Fler nyheter
Medlemsnyhet 9 december 2024

Experten svarar: Ska vi tillåta privata ärenden på jobbdatorn?

Chefsrådgivare och förhandlare Per Karseland rekommenderar tydliga riktlinjer kring vad som gäller för privat användande av företagets dator och mobiltelefon.
Per Karseland, chefsrådgivare och förhandlare.

Fråga: Vi har en ökad medvetenhet om cyberhot på vårt företag där vi uppmanas att vara försiktiga. Jag märker att mina anställda gör privata ärenden på datorer och mobiltelefoner – hur kan jag hantera det?

Svar: Det är viktigt att hitta en rimlig balans mellan viss privat användning av arbetsverktyg för de anställda och produktivitet och säkerhet för företaget. Flexibilitet kan ha positiva effekter, men det finns också risker med att tillåta privat användning av dator och mobil.

Att tillåta personliga ärenden under arbetstid, som till exempel att läsa privata mejl eller betala räkningar, kan bidra till en bättre balans mellan arbete och privatliv, vilket i sin tur kan leda till ökad trivsel och lojalitet samt minskad stress för de anställda.

Det kan skilja sig åt i organisationens förutsättningar för detta beroende på bransch, och en policy ska alltid i första hand förhålla sig till arbetsgivarens förutsättningar.

Privat användning av arbetsverktyg kan öka riskerna för säkerhetsincidenter. Medarbetare kan av misstag ladda ner virus, bli offer för phishing-attacker eller besöka osäkra webbplatser. Medarbetare kan också, omedvetet eller medvetet, dela känslig information via privata e-posttjänster eller sociala medier. Därför behöver ni beakta både fördelar och nackdelar i organisationens riktlinjer.

Fördelar

  • Trivsel: Bättre balans mellan arbete och privatliv.
  • Flexibilitet: Skapar förtroende och ansvarstagande.
  • Minskad stress: De anställda kan få ihop sitt livspussel.

Nackdelar

  • Säkerhetsrisker: Ökad risk för angrepp och dataläckage
  • Otydliga gränser: Svårt att sätta rimliga gränser vilket kan leda till missbruk.
  • Ökad privat användning kan minska produktiviteten.

Rekommendationer

  • Kommunicera tydliga riktlinjer: Klargör vad som är acceptabelt.
  • Utbilda i cybersäkerhet: Informera om risker och hur de kan undvikas.
  • Främja ansvarstagande: Flexibilitet ska kombineras med ansvar.

Sammantaget är min rekommendation att ni skapar riktlinjer för detta som passar er organisation och verksamhet. Rätt hanterat kan det bidra till ökad trivsel och medarbetarnöjdhet utan att påverka verksamheten eller säkerheten negativt.

Se till att riktlinjerna är tydliga och förankras hos medarbetarna i en policy som du som chef kan hänvisa till om du måste ta upp frågan i samtal med medarbetare.

Läs mer på vår sida Arbetsledningsrätt, arbetsplikt och lojalitetsplikt.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2024. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.