Experten svarar: Vad gör en CSRD-ansvarig?
Fråga: Jag är mellanchef och har nyss fått ansvar för CSRD och hållbarhetsredovisning utöver mina ordinarie arbetsuppgifter. Vad innebär den här uppgiften egentligen och vad behöver jag tänka på?
Svar: CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive och är ett EU-direktiv som trädde i kraft 2024. Direktivet är en del av EU:s Green Deal och ska säkerställa att företag rapporterar hållbarhet på ett mer jämförbart och transparent sätt.
Företagen ska rapportera om sin miljöpåverkan, hur de tar sitt sociala ansvar och hur bolagsstyrningen sköts. De ska dessutom rapportera om dessa delar i hela värdekedjan, inklusive bolagens underleverantörer.
Förenklat beskrivet omfattas stora företag, globala företag med minst ett dotterbolag eller en betydande filial i EU, liksom små och medelstora börsnoterade bolag (med vissa lättnader i rapporteringen inledningsvis). Ta gärna del av Finansinspektionens information om CSRD och de krav som ställs på svenska företag.
Som chef med ansvar för CSRD är det viktigt att du sätter dig in i regelverket, de krav som ställs på bolaget och hur rapporteringen sedan ska användas. Du bör prata med din chef för att klargöra både förväntningar, ansvar och mandat, tidsramar och tillgängliga resurser för att genomföra uppdraget. Kanske behöver du fylla på med kunskap i frågan genom en utbildning eller fördjupande seminarier? Du kanske också behöver prioritera om bland dina ansvarsområden för att hinna med även detta?
Fundera också på hur uppdraget påverkar din enhet eller avdelning och vad det innebär för medarbetarna. Vilken kunskap finns i teamet och hur kan genomförandet planeras på ett bra sätt?
Rapporteringen är en viktig del i företagets hållbarhetsarbete, redovisning och marknadsföring och behöver samordnas med flera andra delar av bolaget. Kanske blir det ett bra tillfälle att skapa goda samarbeten, lära sig något nytt och stärka företagets hållbarhetsarbete?
Se inspelat webbinarium direkt: CSRD för chefen: Vad du behöver veta och göra.
Läs mer på våra sidor om Hållbarhet – ekonomisk, ekologisk, social.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2025. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.