Experten svarar: Vilka förmåner kan jag kräva?
Fråga: Jag ska förhandla om min lön och undrar över det här med förmåner. Vad är vanliga förmåner och vad bör jag tänka på?
Svar: Vad som är en bra förmån varierar och beror bland annat på ålder, anställningstid, utbildning och familjesituation. Den vanligaste förmånen inom offentlig sektor är någon form av sjukvårdsförmån, vilket 20 procent av cheferna har i sina anställningsavtal. Bland de privatanställda cheferna är det bonus som är den överlägset vanligaste förmånen (mer än 40 procent).
Exempel på andra förmåner kan vara löneväxling, extra semesterdagar, hushållstjänster, fri läkar- eller tandvård, ränterabatt på lån, subventionerad lunch och parkering.
Om förmånen ger bruttolöneavdrag kan det påverka föräldrapenning, sjukpenning och din pension.
Löneväxling är en vanlig förmån inom både privat och offentlig sektor. Men tänk på att det inte alltid lönar sig. Om du efter löneväxlingen har en bruttolön på 43 309 kronor (gäller år 2019) eller mindre, tjänar du inte på att löneväxla. Det beror på att din allmänna pension, din sjukpenning, för äldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner påverkas negativt.
Om du erbjuds resultatbaserad lön är det viktigt att ha en öppen dialog mellan dig och din chef om kopplingen mellan dina individuella insatser och före tagets resultat. Resultatlön ska vara ett komplement till den vanliga lönesättningen, och då bör du tänka på:
- Är modellen klar och tydlig så att du förstår vad som påverkar resultatet?
- Kan du påverka utfallet eller finns beroenden av andra?
- Får du möjlighet att följa utvecklingen?
- Hur påverkas din pension, sjukpenning etc?
- Finns det regler om hur frånvaro och ledighet ska hanteras?
- Finns det ett tak för utfallet?
- Vad händer om du säger upp dig?
- Avtala skriftligt om alla dina förmåner. Förmåner är ofta beskrivna i policyer som arbetsgivaren ensidigt kan ändra utan att fråga den enskilde eller förhandla med facket. Sådana förmåner blir då mer osäkra.
Läs mer om Chefens lön.
Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2019.
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!