Flexibel pensionering – en möjlighet för chefer
Som chef har du en kompetens som efterfrågas på många håll. Många vill också jobba längre upp i åldern – fast under friare former. Det visar tidningen Chefs enkät från i höstas där 1 100 chefer svarat på frågor om hur de vill gå i pension.
Att kunna pausa tjänstepensionsuttaget för tillfälliga jobbperioder gör att det blir lättare skattemässigt att gå in och ut ur arbetslivet även när man börjat ta ut sin pension. Hur det påverkar just dig kan ditt pensionsbolag ge mer information om. Samtidigt lägger fler kollektivavtal in flexpension vilket innebär att arbetsgivaren sätter av en del av din lön till din tjänstepension. Det kan ge högre pension när den dagen kommer och det innebär också en ökad möjlighet att gå ner i arbetstid från 60–63 års ålder beroende på avtalsområde.
Chefs undersökning rimmar väl med vad som syns i forskning, menar Ewa Wikström, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Förutsatt att de har hälsan vill allt fler äldre fortsätta jobba längre upp i åldern. Men utifrån egna förutsättningar och under friare former. Tydliga tecken på det är begrepp som ”jobbonär” och företag som Veteranpoolen.
– En viktig sak är att den kunskap du byggt upp under arbetslivet värdesätts. För många är det väldigt värdefullt att den kan användas på andra arenor, säger Ewa Wikström.
I det sammanhanget ligger chefer bra till:
– Du får en värdefull bredd i ditt kunnande när det gäller att koordinera verksamhet, ta ansvar, bedöma och lösa komplexa frågor. Ofta har du också ett brett nätverk. Det är en kompetens och ett socialt kapital som efterfrågas på många arenor i samhället.
Oavsett om du väljer att ägna dig åt privatlivet eller engagerar dig vidare i yrket på olika sätt är den sista tiden i arbetslivet viktig för hur ditt fortsatta liv blir, visar forskning.
– Upplever du att du får inflytande över ditt arbetsliv och att din kunskap tagits tillvara, kanske i en roll som mentor eller strategisk rådgivare, påverkar det ens identitet och det fortsatta livet blir mer harmoniskt.
Därför tycker Ewa Wikström att det är en bra idé att ha en dialog med sin chef och planera för den avslutande tiden – i god tid.
– Att vara chef kan vara ganska stressigt. Du vill kanske göra något annat också, som att vara mentor och bidra med din kunskap. Jag uppmuntrar alla till att ta upp frågan om detta tidigt och regelbundet.
Det är ytterst chefens ansvar, menar hon, och tycker att man ska se även dessa år som en karriärutveckling. Men forskning visar att det av olika anledningar pratas väldigt lite om den här delen av arbetslivet. Chefer är rädda för att sätta igång processer som gör att de blir av med medarbetare, medarbetare ser pensioneringen som en privatsak som arbetsgivaren inte ska lägga sig i.
– Det är väldigt märkligt att vi fått ett arbetsliv där detta är något man inte talar om. Jag rekommenderar alla som håller utvecklingssamtal att ta upp frågan. De som slutar är också ambassadörer för organisationen.
Studier visar också att arbetsgivare som tar tillvara seniorers kompetens och erfarenhet och låter äldre och yngre arbeta tillsammans rankas högt av arbetssökande.
Tre tips till chefer i pensionsåldern
- Se till att skapa ett bra och meningsfullt avslut på arbetslivet. Det påverkar övergången till nästa fas i livet.
- Använd utvecklingssamtalen till att planera hur du och arbetsgivaren ska använda dina sista år i karriären.
- Låt inte rädsla hindra dig från att prata om saken. Det finns intressanta uppdrag även som senior.
Läs mer: Med rätt försäkring blir du mer hållbar
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2025. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.