Kartlägg kulturen noga innan du förändrar den
Tänk dig ett isberg. Det du ser ovanför ytan är bara en liten del. Delen av isberget som ligger under ytan – det är kulturen. Det ligger i sakens natur att vi inte alltid kan se vår arbetsplatskultur.
– Kultur är allt vi gör. Enkelt förklarat är det de medvetna och omedvetna regler som bestämmer våra beteenden, säger hon.
Många gånger blir outtalade regler tydliga först när de bryts.
– Kultur blir lätt en slasktratt för allt som är dåligt och som inte kan förklaras.
Ibland rycks det uppgivet på axlarna och suckas att ”det sitter i väggarna”.
Självklart går det att förändra en arbetsplatskultur, säger Katarina Graffman. Men det är ingen quick fix.
– Du måste på riktigt ta reda på hur din organisations kultur ser ut. Göra en ordentlig kartläggning av det omätbara. Prata med människorna.
Våga fråga
I ett av hennes forskningsprojekt fick de deltagande företagen i läxa att undersöka sina ”isberg”. Parametrarna kan kännas löjligt konkreta. Hälsar folk på varandra när de möts? Ställer de in sin disk själva? Men det finns också större organisatoriska saker att titta på: Hur mycket i verksamheten ska mätas – och vad skapar det för incitament och stämning? Kanske blir fokus att klara sitt gebit, i stället för samarbete?
– Att involvera alla och våga prata om detta – det är att jobba med kulturen på arbetsplatsen, säger Katarina Graffman.
Det är svårt och krävs en hel del mod.
– Det är inte alltid roliga saker som kommer fram.
När du vet kan du jobba successivt med ett problem i taget. Hon nämner byggföretaget TL Byggs inkluderingsprojekt ”Sila Snacket”, som mildrat den hårda jargongen. Det är nu ett program för hela branschen där Byggchefernas föreläsare Charlie Klang deltar.
– Jag tror att många företag och chefer kan ta tag i mycket mer själva utan konsulthjälp. Det är bra om det finns en grupp som driver det, och ju högre upp det är fast förankrat desto större utsikter att lyckas.
Hon vill samtidigt varna:
– Det är tufft att vara den som vill förändra.
Förändring rubbar andras resultat och rutiner och kan upplevas som ett hot.
Förstärk det som är bra
Vilka verktyg chefen har beror delvis på vad det är man vill förändra, menar hon, men några generella finns. Till exempel att applådera och förstärka det som fungerar bra på arbetsplatsen. Att själv använda en varm och vänlig jargong. Gemensamma aktiviteter kan också vara till hjälp för att skapa en större och närmare gemenskap.
Enligt henne finns det allt att vinna på att jobba för att få till en arbetsplatskultur där människor mår bra och organisationen fungerar smidigt:
– Du kan tjäna mer pengar, säger hon.
Dåliga arbetsplatskulturer leder till oengagerade och missnöjda medarbetare som slutar, vilket ökar arbetet och kostnaderna för rekrytering. De blir heller inte de kreativa krafter som utvecklar verksamheten.
Nya medarbetare är en stor tillgång i en kulturkartläggning. De ser och känner ofta det som andra vant sig vid. Men här får chefen skynda sig:
– Tillvänjningen till rådande kultur går snabbt, kanske sex månader. Så ta vara på dem medan de har friska ögon.
Tre tips när du ska förändra kulturen
- Gör din grundresearch av arbetsplatsen.
- Notera ”skaven”, det som inte funkar. Och förstärk det som funkar.
- Var etnograf. Jobba tillsammans med medarbetarna, som prao, för att uppleva hur verksamheten går till.
Läs mer
Chefsintervju: Jag bjuder medarbetarna på drömmar
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6-7, juni-juli 2025. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.