Fler nyheter
Medlemsnyhet 17 augusti 2018

Mingla framgångsrikt – tre nycklar till nätverkande

Det personliga nätverket är en av de allra viktigaste förutsättningarna för en bra karriärutveckling. Nätverksexperten Sophia Sundberg förklarar varför vi ska dela med oss av oss själva.
Sophia Sundberg, nätverksexpert.

– Idag tillsätts en stor del av alla jobb genom kontakter snarare än via annonser, säger Sophia Sundberg som föreläser och coachar i kommunikation och marknadsföring och som bland annat skrivit boken ”Nätverka bör man – men hur gör man?” (Hoi Förlag 2015). Men att skapa ett brett kontaktnät är en aktiv handling som kräver planering och engagemang.

– Många människor slarvar med att underhålla sina nätverk. De arbetar länge på samma arbetsplats och tycker inte att de behöver marknadsföra sig. Men en dag står kanske företaget inför en omorganisation och du blir överflödig.

Sofias favoritplattform för att skapa och underhålla nätverk är Linkedin.

– Många kanske har ett Linkedin-konto som skapades för flera år sedan men som de sedan struntat i. Så gör det ingen nytta. Se till att ha en professionell profil­bild och att ditt cv är uppdaterat. Snappa upp människor du träffar och lägg till dem och uppdatera sidan regelbundet.

Sophia Sundberg uppmanar oss också att fundera över hur våra nätverk egent­ligen ser ut.

– Försök att förstå ditt nätverk. Inventera det och fundera över om du har den typ av kontakter du behöver. Många gånger har vi bättre och större kontakt­nät än vi först tror, det gäller bara att underhålla det.

Vår förmåga att nätverka handlar både om personlighet och förvärvade egenskaper. Alla kan lära sig, men det gäller att hitta en metod som känns rätt för just dig och där du kan vara genuin, menar Sophia Sundberg.

– Våra tankar läcker! Det är jätteviktigt att vara autentisk, även i sociala medier. Människor märker när du inte är ärlig och det är något som kan skada dig.

Känns det krystat att skicka en som­marpresent till dina viktigaste kontakter så gör inte det, hitta ett annat sätt att göra dig påmind. Och tycker du att det är jättejobbigt att mingla så sköt dina kontakter via sociala medier.

Just mingel är något många upplever som svårt. Men genom att förbereda sig kan det kännas lättare. Ta reda på vilka som kommer på minglet och fundera över vad ni kan prata om. Tycker du att det är jobbigt att kallprata så kan det vara en idé att titta lite extra på nyheterna dagarna innan så att du har koll på aktuella händelser, tipsar Sophia Sundberg.

– En annan grej som många tycker är jobbigt är hur ett samtal ska avslutas. En trevlig gest är att presentera den du pratar med för en annan person eller att byta visitkort och prata om hur ni ska hålla kontakten.

Ett enkelt sätt att bygga ett bra per­sonligt varumärke är att vara hjälpsam och generös.

– Dela inlägg där människor söker lägenheter, letar nytt jobb eller söker referenser. Var generös med din kun­skap och kompetens.

När Sophia Sundberg ser en diskus­sionstråd som handlar om nätverkande går hon gärna in och delar med sig av sin erfarenhet och kunskap. Det gör människor glada och Sophia visar vad hon kan.

– Men bli inte för ”säljig”. Det allra bästa sättet att bygga nätverk och personligt varumärke är att vara genuin och generös, det kommer du långt med.

Tre nycklar till framgångsrikt nätverkande

  • Vårda och upprätthåll ditt kontaktnät kontinuerligt.
  • Håll din Linkedin-profil uppdaterad.
  • Var generös och hjälp människor på olika sätt längs vägen.

Läs mer om Karriär och hitta lediga chefsjobb.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2018.