Fler nyheter
Medlemsnyhet 18 januari 2023

Styr karriären själv – annars avgör slumpen

Nej, de flesta karriärplanerar inte. Men om inte slumpen ska styra ditt liv bör du se över din karriär vart femte år. Det menar Monica Renstig, karriärrådgivare som skrivit boken ”Planka cv”.
Monica Renstig.

Sanningen är att slumpen slår till redan direkt efter gymnasiet. De med höga betyg väljer utbildningar som kräver höga betyg, just för att de kan. De som drömmer om att bli läkare eller jurist, men inte har tillräckliga betyg, får hitta alternativ. Likadant tenderar första jobbet att styra vilken bransch eller yrke som kommer att prägla ens yrkesliv.

– Redan där slår marknadskrafterna till. Många hamnar i de branscher som behöver folk, säger Monica Renstig.

Men just därför gäller det att ha frågan ”vill jag det här?” ständigt närvarande och hitta sina alternativ. Kanske kan du få motsvarande utbildning utomlands? Kanske kan det jobb du redan har ge grundkompetens för det du verkligen vill göra?

Få framgångsrika ledare svarar ja på frågan om de haft en karriärplan, utom möjligen män från Handels. Inför den frågan kryper Jante fram – det är inte fint att verka beräknande. Men om du vill ha ett arbetsliv att trivas och må bra i bör du se över din riktning regelbundet, menar Monica Renstig.

Bland dem hon tagit emot för karriärrådgivning har de flesta velat byta yrke, varit trötta på det de gör. Det är inte helt lätt när man är mitt i livet, arbetsgivare söker säkerheten i erfaren personal. Då måste man skriva om sitt cv och konvertera sina erfarenheter till skills, kompetens som passar det nya. Viktigast är dock att bena ut vad man vill. Det är inte så svårt, det finns fem vägar att gå.

Vill du byta roll, kanske yrke, gäller det att för dig själv definiera det jobb du vill ha. Vad tycker du är roligt och vad är du bra på? Vad ”heter” det yrket? Var vill du vara, vilka krav ställer du på ditt jobb och din arbetsgivare?

– Men det kan vara bra att ha någon som ser en utifrån att prata med, i samtal klarnar det mesta, säger Monica Renstig och minns en kvinna; pratsam, rolig, utåtriktad med knallröda naglar, som jobbade i ett förskolekök, men ville något annat.

Hon blev sedan receptionist och ”spindeln i nätet” på ett stort konsultbolag, trivdes och höjde sin lön med 15 000 i månaden.

Det är inte heller alltid gigantiska förändringar som behövs. Många efterlyser mer kreativitet i sitt jobb, att få utveckla saker. Det kan man lösa med att byta från en stor till en mindre arbetsgivare.

– Mindre företag kan innebära friare händer och mer makt, på nystartade bolag sitter mindre kultur i väggarna. Många juristkvinnor väljer offentliga arbetsgivare, hellre än privata, för att det gör det lättare att kombinera jobbet med familjelivet.

Om jobbet är tråkigt men arbetsgivaren bra kan man, ofta med hjälp av kortare utbildningar, söka en annan roll inom företaget. Du bör också regelbundet fortbilda dig och stärka kompetensen som leder mot det mål du vill nå, oavsett vilket det är. Och du måste tala om vad du vill.

– Många kvinnor sitter och väntar på att bli upptäckta, säger Monica Renstig, och tillägger att yngre är mer aktiva i karriärbygget än äldre.

Och hon själv då? Nej, inte heller hon har planerat sin karriär, säger hon och beskriver sig som en mångsysslare.

– Jag velade länge mellan marknadsföring och journalistik, men jag har haft en fantastisk karriär som opinionsbildare och författare i eget konsultbolag i 30 år.

Fem vägval till ny karriär

  • Stanna där du är – det valet finns oftast.
  • Klättra eller sök annat jobb inom företaget
  • Byt yrke eller vidareutbilda dig.
  • Byt arbetsplats i samma yrke.
  • Starta eget företag.

Läs mer på våra sidor om Karriär och lediga jobb.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.