Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 april 2022

Uppnå trygghet för att kunna leda i oroliga tider

Först pandemi och sedan krig i vår närhet. De senaste åren har stressat våra hjärnor bortom det normala. Men det finns enkla sätt att uppnå och utstråla trygghet, enligt hjärnexperten Anna Tebelius Bodin.
Anna Tebelius Bodin.

Under två år har coronapandemin präglat vår vardag. När så pandemin äntligen tycktes börja släppa greppet invaderade Ryssland Ukraina – och en ny oro tog över.

– Vi är inte gjorda för den här konstant högre stressnivån. Vi är gjorda för tillfällig stress, där vi reagerar på en akut fara i vår närhet och sedan får återhämtning, säger Anna Tebelius Bodin som specialiserat sig på att förstå och förklara hur den mänskliga hjärnan fungerar ur ett ledarskapsperspektiv.

Stresshormon påverkar

Den ändlösa stressen leder till konstant utsöndring av stresshormonet adrenalin, vilket gör oss mer alerta och handlingskraftiga, förklarar Anna Tebelius Bodin. När det sedan aldrig kommer någon lösning, reagerar kroppen med utsöndring av ett annat stresshormon, kortisol.

– Kortisolet gör oss starkare och mer fysiskt motståndskraftiga, men det tröttar också ut oss och ger en starkt försämrad förmåga att tänka ut lösningar och ta kloka långsiktiga beslut. När vi kollektivt går igenom den här processen blir vi känsligare, mer reaktiva, mindre reflekterande och hamnar i fler konflikter.

Ledaren ska vara tryggast i rummet

För att kunna vara en bra ledare i osäkra tider behöver chefen uppvisa trygghet, menar Anna Tebelius Bodin.

– Ledaren måste vara tryggast i rummet för att kunna betraktas som ledare, och för att klara av att hantera medarbetares reaktioner på förhöjda kortisolnivåer. Det kan vara frustration, stress, rädsla, kanske aggressivitet. Och det lättaste sättet att uppfattas som tryggast i rummet är att faktiskt vara det.

Vi konsumerar nonstop

I dag befinner sig de flesta av oss i ständig konsumtion, menar hon. För många är mobiltelefonen det första vi tittar på när vi vaknar och det sista vi ser innan vi somnar. Så fort vi får några minuter över plockar vi fram telefonen.

– På så sätt låter vi någon annan sätta agendan för våra tankar och känslor redan från dagens början. Många människor är ensamma med sina egna tankar först på kvällen när de ska sova. Vi vet hur enormt utbrett det blivit med sömnsvårigheter sedan 2010, säger Anna Tebelius Bodin.

Att det var tre år efter att den första iphonen lanserades är ingen slump, tror hon.

– När vi är i ständig konsumtion skapar vi en reaktiv hjärna som inte är den tryggaste i rummet. Förr hade vi regelbundet stunder under dagen när vi inte riktade uppmärksamheten mot något särskilt. Vi tomglodde! Det är det naturliga tillståndet för vår hjärna.

Var ensam med dina tankar

Att släppa in enstaka minuter under dagen när vi är ensamma med våra tankar kan göra enorm skillnad, enligt Anna Tebelius Bodin. Hon hänvisar till studier som visar att så lite som tio minuter totalt per dag leder till synbara förändringar i hjärnan, med starkare koppling mellan nervceller i pannloben.

– Börja med små steg, som att gå på toa utan mobil.

I stressen och tröttheten som många nu upplever är det extra viktigt att som chef bekräfta sina medarbetare, menar Anna Tebelius Bodin. Som chef kan man gärna ta initiativ till intimare möten i mindre grupper för att stämma av. Vi behöver de påslag av oxytocin och dopamin – signalsubstanser kopplade till välbefinnande – som bekräftelsen ger.

– De allra flesta har ett lite skadat nervsystem nu, som behöver repareras.

Så leder du i oroliga tider

  • Det som lugnar finns i den lilla världen, i relationer och vardag. Fokusera på att skapa trygghet på arbetsplatsen.
  • Förstå att du har makt över dina tankar, känslor och beteenden. Ta två minuters paus och välj ditt perspektiv.
  • Vi är varandras arbetsmiljö. Gör en medarbetare något bra – säg det. Bekräfta andra.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2022.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!