Fler nyheter
Medlemsnyhet 28 augusti 2023

Viktigt med tydliga ramar kring chefsrollen

Många samtal till Ledarnas chefsrådgivning har sitt ursprung i stress. Chefsrollen kräver ett starkt självledarskap.
Hanna Wiik.

Stress, press, att försöka ha kontroll i en konstant föränderlig situation. Till viss del ligger det i ledarskapets natur, men det måste vara hanterbart.

– En stor del av de medlemmar som ringer chefsrådgivningen har bekymmer som bottnar i stress och upplevelsen att inte ha kontroll över sin tillvaro, säger Hanna Wiik, chefsrådgivare på Ledarna.

– Vi behöver prata mer om chefers förutsättningar för att lyckas med sitt uppdrag.

Det är inte ovanligt att chefer som ringer för rådgivning är på väg in i utmattning eller rent av sjukskrivning.

Den traditionella bilden är att chefen är den som kan, vet hur man ska göra och ser till att allt fungerar. Men dagens verklighet är komplex och förändras snabbt. Och ramarna för många chefsjobb är ofta rätt otydliga. Orsakerna till en ökad stress är flera:

– Det kan vara bristande stöd eller förtroende från sin överordnade. Många chefer blir också väldigt utmanade av sina medarbetare, ibland så att det slår över i en utsatthet, säger hon.

Dessutom är det, för de flesta, också svårt att prata om att pressen är för stor och det känns som att man tappar kontrollen. Att inte ha koll är för de flesta chefer tabu, detsamma som att säga att man inte klarar av sitt jobb. Men det här behöver vi lyfta fram i ljuset mer än vi gör i dag, menar Hanna Wiik.

– Chefsrollen ställer extra höga krav på självledarskap. I det ingår att känna dig själv och veta vad du behöver för att fungera. En viktig del är att kunna be om hjälp och stöd från andra.

Hon tycker att chefer ska se till att själva sätta tydliga ramar kring sitt uppdrag.

– Formulera din arbetsbeskrivning, tydliggör dina prioriteringar och stäm av det med din chef. Tydlighet är ett sätt att skaffa sig kontroll.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.