Fler nyheter
Nyhet 10 februari 2023

Åsa Domeij är Sveriges bästa hållbarhetschef 2022

Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij får utmärkelsen Sveriges bästa hållbarhetschef 2022. Priset delas årligen ut till en hållbarhetschef som inspirerar och banar väg för ett mer hållbart näringsliv.
Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Årets bästa hållbarhetschef heter Åsa Domeij och arbetar på livsmedelskoncernen Axfood, där bland annat Hemköp och Willys ingår. Vinnaren av utmärkelsen, som Ledarna delar ut i samarbete med Aktuell Hållbarhet, presenterades under en livesändning den 3 februari.

– Det känns fantastiskt kul förstås. Ett sånt här pris lyfter verkligen företagens hållbarhetsarbete på ett fantastiskt sätt, säger Åsa Domeij.

– Hållbarhet är verkligen affärsnytta. Det handlar inte bara om goodwill och vi kunde se under den här processen att hållbarhetscheferna fått en mer central plats i företagen, säger Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller som också sitter i juryn.

Åsa Domeij har tidigare varit riksdagspolitiker för Miljöpartiet och arbetat på SLU. Hon arbetar på Axfood sedan 2008.

Juryns motivering

Åsa Domeij har genom mångårigt passionerat och moget ledarskap och systematiskt affärsstrategiskt hållbarhetsarbete på många fronter tagit Axfood till en ledarposition inom hållbarhet. Inte har hon bara lyckats sänka bolagets klimatutsläpp med 76 procent (jämförelseår 2009) och skapat mer hållbarhet i allt från fiskdisken till tusentals produkter och värdekedjor – utan också knuffat hela näringslivet och branschen i mer hållbar riktning. Det sistnämnda genom en ambitiös plan för samhällspåverkan; exempelvis i branschinitiativ som Färdplan kemikalier, medlemskap i Hagainitiativet (som Axfood var med och startade) samt den årliga rapporten Mat 2030. Den ackumulerade hållbarhets- och affärsnytta som Åsa under sina år som hållbarhetschef skapat är respektingivande omfångsrik.

Övriga nominerade

Övriga nominerade till årets utmärkelse var Jenny Fridh, Synsam Sverige, Elisabet Jamal Bergström, SEB Investment Management, och Pär Larshans, Ragn-Sells.

Läs mer hos Aktuell Hållbarhet: Axfoods Åsa Domeij är årets bästa hållbarhetschef