Fler nyheter
Nyhet 10 oktober 2022

Boosta din kreativitet med innovationsforskaren

Vi ställde fem frågor till innovationsforskaren Leif Denti – som tycker att det är helt okej att sno idéer av andra.
Leif Denti.

Ska jag verkligen stjäla idéer?

– Även Picasso stal idéer. Det finns en myt att du ska presentera något helt nytt för världen när du är kreativ. Men ofta handlar det om välkända koncept och idéer som används i andra sammanhang.

Hur skulle du beskriva kreativitet?

– Kreativitet är nya idéer som fungerar som lösningar på ett problem. Men idéerna kan som sagt vara inspirerade av befintliga lösningar. Det viktigaste är att lösningen är användbar.

Du höll i Ledarnas Chefslab tidigare i år, hur skiljer sig webbinariet från det?

– Chefslabbet var fysiskt och då träffades vi i Stockholm och Göteborg och utbytte idéer på det här ämnet. Jag tar med mig massor av idéer och insikter från de träffarna, och nu ses vi ju digitalt vilket gör att fler får chansen att komma med.

Har du något bra exempel på när kreativitet varit banbrytande?

– Vårt människosläkte, homo sapiens, vann över neanderthalarna genom att vara kreativa. Vår kognitiva flexibilitet gjorde att vi kunde tänka mer strategiskt och vi kunde bota matbrist genom att samarbeta i större grupper, ett steg som neanderthalarna aldrig tog.

Det är dystra tider med krig, elbrist och inflation – utlovar du några tips där?

– Absolut. Jag lovar att du kommer få verktyg som hjälper dig och din verksamhet att tänka mer kreativt. Det finns massor av myter kring vad kreativitet är. Krossar vi några av dem väntar nya idéer.