Fler nyheter
Nyhet 24 februari 2020

Efter lönesamtalet – fyra tips som tar dig vidare

Du har haft lönesamtal med din chef. Så vad händer härnäst? Hur använder du tiden till nästa samtal på bästa sätt? Nyckeln är att tänka lön hela året. Bara 65 procent av cheferna pratar löpande under året med sin närmsta chef om sin arbetsprestation, visar färska siffror från Ledarna.
Skapa en skönare inställning till lönesamtalet genom att tänka lön året om.

Vill du bli en bättre chef? Bli medlem redan idag!

Lönesamtalet gick vägen, du är nöjd. Eller lämnade du samtalet och tänkte att nu säger jag upp mig?

Oavsett känsla kan det vara bra att stanna upp. Peder Bertilsson, Ledarnas expert på lön, ger sina bästa tips på vad du ska göra efter lönesamtalet.

Tips efter lönesamtalet:

  1. Låt det inte gå ett år till. Oavsett hur samtalet gick, kan känslan ”nu slipper jag tänka på det här under ett år” leda till att du upprepar samma misstag. Gå tillbaka och fila på dina mål ytterligare några varv. Målen kan alltid bli bättre, tydligare eller mer utmanande!
  2. Hitta nya utmaningar och arbetsuppgifter. Utmana dig själv och försök hitta nya infallsvinklar i din roll.
  3. Sätt ord på din kompetens. Använd Ledarnas tjänst Ledarprofilen för att bättre förstå dina ledaregenskaper.
  4. Gå en kurs. Lär dig något nytt att ta med in i din roll. Tänk att det på sikt bidrar både till din löneutveckling och till verksamheten.

– Gör inte misstaget att tänka att lönesamtalet är en engångsföreteelse. Att du för en dialog med din chef är avgörande för att kunna skapa givande lönesamtal. Kom ihåg att löpande lyfta dina prestationer. Det är i vardagen du grundar för din nya lön – vad du gör och hur du synliggör ditt arbete, säger Peder Bertilsson och fortsätter:

– Många tycker det är svårt att prata om pengar, och risken är att den upplevelsen förstärks om du bara pratar om lön en gång om året. Var inte rädd att fråga chefen: Vad krävs för att förbättra min löneutveckling?

Hos oss blir du en bättre chef

Ledarna är Sveriges chefs­organisation med fler än 99 000 aktiva chefs­medlemmar. I ditt medlemskap ingår mängder av tjänster, bland annat:

  • Inkomstförsäkring
  • Kurser & seminarier
  • Personlig chefsrådgivning
  • Karriärrådgivning