Fler nyheter
Nyhet 17 december 2021

God skärmfri jul och gott nytt år

Ta chansen att varva ner ordentligt under julhelgen. Ett bra sätt är att minska skärmberoendet. Det tipset ger flerfaldige minnesmästaren och författaren Mattias Ribbing, Ledarnas fjärde julvärd.
Mattias Ribbing är en av Ledarnas julvärdar 2021.

Mattias Ribbing menar att vi behöver sätta gränser för att kunna må bra och vara produktiva i en tid när många känner sig stressade.

– Modern teknik har skapat en tillvaro där vi hela tiden distraheras och där allt flyter samman. Men det finns alltid något som måste prioriteras. Först när du fokuserar på en sak i taget kan du både vara produktiv och må bra, säger Mattias Ribbing.

Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne och släppte nyligen boken Skärmsmart. Hans expertområde är hur vi tar in och minns ny information och han baserar sin kunskap på modern forskning om hjärnan.

Att göra många saker på en och samma gång och slänga oss mellan olika uppgifter får både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser. I slutändan sliter vi ut oss – och i stunden tar vi sämre beslut, då vi inte får tillgång till vår fulla kapacitet och därmed presterar sämre.

Tabubelägg inte tekniken

Behöver en organisation vara skärmsmart? Mattias listar nio hjärnregler som lär dig knepen att orka och minnas mer utan att tabubelägga tillgänglig teknik. Genom att jobba smartare kan du och din organisation få ut betydligt mer av vardagen.

– Du kan få ner din stressnivå avsevärt bara genom att fokusera mer i vardagen. Det kan vara genom att använda en enpunktslista, eller genom att avsätta fokustid då du arbetar utan att samtidigt vara inne i e-posten. Min senaste bok innehåller konkreta strategier som hjälper dig att hitta det optimala upplägget för både hälsan och omvärlden. Fokuserade chefer skapar lugn i organisationen och är nöjda medarbetare.

Så firar Mattias Ribbing jul

Julen firas i Stockholm tillsammans med familjen. Det blir ett välkommet avbrott i vardagen, då familjen nyligen flyttat till Prag.

Mer om och av Mattias Ribbing

  • Din chefshjärna 2.0. Nå effekt i det du gör. Tio korta filmer om hur du arbetar smartare.
  • Bli skärmsmart. En poängjakt som lär dig att arbeta skärmsmart. Anta utmaningen att bli skärmsmart.