Fler nyheter
Nyhet 10 september 2018

Hannes Sjöblad: Våga testa ny teknik

Hannes Sjöblad är biohackare, och verksam som disruption officer på innovationshuset Epicenter. Hans sysselsättning är att utforska ny teknik och förstå hur den kan hjälpa i vardagen. Han tror att it-chefer har allt att vinna på att våga testa nya produkter och utmana sig själv.

Porträtt Hannes Sjöblad.

Hannes Sjöblad uppmanar it-chefer att ta täten i teknikutvecklingen.

– It-cheferna bör gå i bräschen, de har både intresset och kunnandet och kan lätt leda utvecklingen, säger Hannes Sjöblad.

Hannes i fyra korta filmer: Framtidsspaning för it-chefen

På sitt kontor i centrala Stockholm visar han upp en åttahörnig kub som förenklar tidrapporteringen. Vänd bara på den, så mäter den hur mycket tid du ägnar åt varje moment eller projekt. En annan innovativ produkt är chokladkakor med koffein för den som inte gillar att dricka kaffe. Det finns även andra smarta mätinstrument under utveckling eller redan ute på marknaden.

Styrelsesuppleant med teknikintresse

Våren 2018 blev Hannes invald som suppleant i Ledarnas förbundsstyrelse, och han har ett stort intresse för framtidens ledarskaps- och chefsutmaningar. När samhället blir alltmer digitaliserat behöver vi våga och testa mer – allt är ju inte skrivet i sten.

– Idag kostar inte produkterna och tekniken så mycket. Augmented Reality (förstärkt verklighet) låter kanske avancerat, men det finns lösningar för några tusenlappar, säger Hannes Sjöblad entusiastiskt. Genom förstärkt verklighet kan man enkelt skapa informationslager ovanpå verkligheten, jag brukar säga att internet flyttar ut från skärmarna.

Nå ledningsgruppen med ny teknik

Hannes berättar om ett finskt företag som gav träningsarmband som mätte sömn och motion till personalen. Den mest intressanta effekten var en kulturförändring – själva samtalen i fikarummet kom att handla om sömn och digital hälsa. Ett öppet sinne och intresse för utveckling är förutsättningar för att utveckla affären, menar Hannes. Ofta är det svårt att nå fram till ledningsgruppen med banbrytande idéer – då kan den nya tekniken hjälpa till.

– En annan utmaning inom digitalisering är att det inte alltid är självklart vem som leder och äger initiativet. Det behöver inte betyda att det är ett problem, låt flera intressenter samverka, menar Hannes Sjöblad.

Att verkligheten är snabbrörlig innebär att ledarrollen utmanas och förändras. Chefer utmanas dels i sin egen roll, dels strategiskt kring sin bransch och företag. It-chefer kan ibland vara lite rädda att testa nytt, då man inte vill släppa in ny teknik i djupet av systemet. Men Hannes påpekar möjligheten som ligger i att börja smått – det är inte nödvändigt att köra storskalig utveckling från början.