Fler nyheter
Nyhet 2 september 2022

När förtroendet tar slut – utköp allt vanligare

Utköp av chefer ökar, visar en undersökning som Dagens Samhälle gjort. Ledarnas chefsrådgivare Per Karseland konstaterar att ökningen syns även bland Ledarnas medlemmar.
Per Karseland, chefsrådgivare på Ledarna.

När Dagens Samhälle frågar landets kommuner och regioner om de under de senaste två åren köpt ut högre chefer, svarar en tredjedel ja. För kommuner och regioner kan det bli den minst kostsamma vägen när samarbetet skär sig och förtroendet är förbrukat.

Antalet utköp bland Ledarnas medlemmar ökar något år för år, konstaterar chefsrådgivare Per Karseland. Det är mer vanligt i privat sektor än i offentlig.

– Det här med utköp är lite dubbelt. Att lyfta bort chefen blir den enkla lösningen för en arbetsgivare att hantera en utmaning i organisationen som egentligen är mycket större. Men ibland kan det vara bättre för båda parter att slippa en rättslig konflikt, göra det möjligt för chefen att göra ett omtag i karriären och gå vidare på något sätt.

Hur graverande är det att bli utköpt – är man körd på arbetsmarknaden?

– Det beror på orsaken till uppgörelsen och cv:t i övrigt. Men den här typen av överenskommelser är så vanliga på arbetsmarknaden att det knappast ses som konstigt att man som chef någon gång i livet har gått skilda vägar under ordnade former.

  • Hela artikeln och en längre intervju med Per Karseland finns att läsa i Dagens Samhälle (inloggning krävs, men det går att registrera en gratisperiod).
  • Inte medlem men behöver chefsrådgivning? Ansök om medlemskap.