Fler nyheter
Nyhet 24 februari 2023

Passa på – ekonomiskt stöd för arbets­miljö­utbildning

Sedan 2021 och fram till 31 december 2023 pågår en satsning på fortbildning inom arbetsmiljö. Du kan ansöka om ekonomisk ersättning när du går en utbildning i arbetsmiljö.
Passa på att vidareutbilda dig inom arbetsmiljö.

Stödet kan ges vid individuell utbildning för chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud, men kan också användas för en gemensam utbildningsinsats där båda deltar tillsammans. Gemensamma utbildningsinsatser där både en chef och arbetsmiljö- eller skyddsombud deltar tillsammans är extra prioriterade.

Populärt stöd

Under de första två åren med stödet har nästan 20 000 personer från drygt 1 400 företaget gått arbetsmiljöutbildning med ekonomiskt bidrag. De mest populära vidareutbildningarna är Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).

Om stödet

Bakgrunden till stödet för utbildning inom arbetsmiljö är att parterna på den svenska arbetsmarknaden, Svenska Näringsliv, Lo och PTK, vill skapa förutsättningar för en god samverkan och dialog i arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser.

Stödet hanteras av Afa Försäkring och alla företag och organisationer inom privat sektor med kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK, och som tecknat Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, kan söka ersättning för sina arbetsmiljöutbildningar.

Läs mer hos Afa Försäkring

På våra sidor om Arbetsmiljö hittar du guider, filmer och checklistor för dig som är chef.