Fler nyheter
Nyhet 23 februari 2021

Sätt gränser och bli produktiv

För att må bra och vara produktiva behöver vi sätta gränser. Det är Mattias Ribbings budskap till den stressade samtidschefen. Nu kan du som medlem testa hur ”skärmsmart” du är.
Mattias Ribbing har tagit fram webbserie och poängjakt i samarbete med Ledarna.

– Modern teknik har skapat en tillvaro där vi hela tiden distraheras och där allt flyter samman. Först när vi fokuserar på en sak i taget kan vi både vara produktiva och må bra.

Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne. Han skriver och föreläser om hur vi kan ta in och minnas ny information baserat på modern kunskap om hjärnan.

Tillsammans med Ledarna har Mattias Ribbing tagit fram webbserien Din chefshjärna 2.0 – tio korta avsnitt som guidar chefer genom en stressad vardag. Nu finns även poängjakten Bli skärmsmart som lär dig att arbeta smartare framför skärmen.

När vi multitaskar och kastar oss fram och tillbaka mellan olika uppgifter får det både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser. I stunden tar vi sämre beslut, vi får inte tillgång till vår fulla kapacitet och presterar sämre. På sikt sliter vi helt enkelt ut oss.

– Som chef är det extra viktigt att vara skärmsmart. Den interna kulturen i en organisation startar i ledningen och om du som chef ska vara trovärdig måste du leva som du lär. Att stå emot distraktioner som sociala medier eller ny e-post med hjälp av ren viljestyrka är energikrävande.

– Det finns bra program som laddar ner e-posten endast en gång i timmen eller som blockerar tillgången till sociala medier enligt vissa intervaller. Då behöver vi inte anstränga oss för att stå emot.

Mattias Ribbing förespråkar också en-punkts-listan.

– När du sätter dig ner vid ditt skrivbord så finns det alltid en sak som är viktigare än allt annat. Den punkten ska du skriva ner på en post-it-lapp och sätta upp framför dig. Då vet du hela tiden var du behöver ha ditt fokus.