Fler nyheter
Nyhet 10 februari 2021

Undvik fällorna inför lönesamtalet

Nya siffror från Ledarna visar att många chefer inte hade ett lönesamtal under 2020. Positivt är ändå att 70 procent av dem som faktiskt genomförde sitt lönesamtal upplever att löneutvecklingen är tydligt kopplad till ansvar, kompetens och prestation.
Lämna lönesamtalet med ett leende.

Personlig chefsrådgivning? Bli medlem redan idag.

Förbereder du dig rätt inför lönesamtalet? Enligt Peder Bertilsson, Ledarnas expert på lön, ligger fel förväntningar ofta till grund för missnöje.

Fem vanliga misstag vid lönesamtalet:

  1. Du fokuserar bara på siffran. Om lönesamtalet var en ren förhandling skulle du i praktiken enbart studsa siffror mellan dig och din chef. Men lönen är bara en del av kakan. Finns det andra förmåner som har värde för dig?
  2. Du missar sammanhanget. Tekniskt sett kan du säkert höja lönen genom att byta arbetsplats. Men handen på hjärtat? Ligger missnöjet i dina arbetsuppgifter, kollegorna, pendlingsavståndet...? Se helheten innan du gör misstaget att söka dig från arbetsplatsen.
  3. Dålig förberedelse. En arbetsgivare tar i beaktning hur löneläget ser ut för din roll även i andra branscher. Genom att använda Ledarnas verktyg Lönekollen, kan du ta reda på vad chefer i olika branscher tjänar. Då kan du sätta rimliga förväntningar på din egen lön utifrån det.
  4. Svårt att synliggöra dina prestationer. Detta är kopplat till de mål du har satt upp och om du har haft avstämningar kring dessa med din chef. Ibland är målen otydliga – eller än värre: de saknas helt. Då kan det vara svårt att motivera dina prestationer och din chef har kanske haft helt andra förväntningar på dig.
  5. Dålig dialog med din chef. Många missar att lönen sätts 365 dagar om året. Och är det först under lönesamtalet dina mål och prestationer kommer upp, är det sannolikt att ni har olika bilder. Nöj dig inte med bara ett utvecklingssamtal, utan följ regelbundet upp med din chef. Säkerställ att ni har samma bild av vad du ska göra och har gjort.

Mer om lön

Hos oss blir du en bättre chef

Ledarna är Sveriges chefs­organisation med fler än 100 000 aktiva chefs­medlemmar. I ditt medlemskap ingår mängder av tjänster, bland annat:

  • Inkomstförsäkring
  • Kurser & seminarier
  • Personlig chefsrådgivning
  • Karriärrådgivning