Fler nyheter
Nyhet 12 februari 2024

Vem blir Sveriges bästa hållbarhetschef 2023?

19 februari koras Årets hållbarhetschef under ett direktsänt webbinarium med inbjudna gäster. Priset delas ut av Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Anmäl dig för att se sändningen.

De fyra hållbarhetschefer som under året utmärkt sig och är finalister till priset är:

  • Sebastian Holmström, Inrego
  • Humaira Baneryd, Rexel Sverige AB
  • Fredrik Nilzén, Swedbank
  • Anna Hagvall, Samhall

Webbinarium med prisutdelning och gäster

Årets hållbarhetschef presenteras under webbinariet Affärsnytta med CSRD – så lyckas du den 19 februari klockan 12–13. Anmäl dig för att se sändningen kostnadsfritt

Under webbinariet diskuterar Erik Lindroth, hållbarhetschef, Duni group, och Anna Stenströmer, hr- och hållbarhetschef, Arlandastad Group, hur du uppnår affärsnytta genom CSRD.

Emma Owens, Regulatory & Sustainability Expert, Product Compliance, Assent, talar om vad regelverket säger och vilka effekterna blir för näringslivet.

Jens Berggren, klimatcoach på Vattenfall, talar om hur CSRD för små och medelstora företag förändrar kravbilden på kunderna.

Om priset Årets hållbarhetschef

Det är fjärde året som Ledarna i samarbete med Aktuell hållbarhet utser året Hållbarhetschef. Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller sitter med i juryn som utvärderat kandidaterna utifrån fyra kriterier:

Ledarskap

En förutsättning för att åstadkomma resultat är ledarskap, såväl internt som externt. Att driva omställning handlar mycket om att få med sig medarbetare, ledningsgrupp och styrelse samt externa intressenter som leverantörer och kunder.

Åstadkommen affärsnytta

Hur personen har bidragit till hållbar affärsutveckling på ett såväl strategiskt som operativt sätt. Det kan exempelvis handla om att utveckla nya hållbara affärsmodeller genom att skapa nya sätt att sälja produkter och tjänster.

Åstadkommen hållbarhetsnytta

Vilken övergripande effekt och betydelse har arbetet haft ur ett hållbarhetsperspektiv? Har insatserna kanske till och med drivit delar eller till och med hela marknaden i mer hållbar riktning?

Innovation och nytänkande

Den fjärde parametern fokuserar på personens innovationsförmåga och nytänkande. Hur unika är de åstadkomna lösningarna? Har andra aktörer, exempelvis kunder eller konkurrenter, inspirerats av initiativen?

Sveriges bästa hållbarhetschefer genom tiderna

Åsa Domeij, Axfood
Andreas Follér, Scania
Kaj Török, Max Burgers
Anna Denell, Vasakronan
Louise König, Coop
Claes Johansson, Lantmännen
Lena Hök, Folksam
Charlotta Szczepanowski, Coop