Fler nyheter
Pressmeddelande 16 maj 2019

Axel Johnsons toppchef Stina Andersson är Framtidens kvinnliga ledare 2019

Att utmana och att driva förbättring. Det är vad som motiverar Stina Andersson, som får utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2019.

För trettonde året i rad rankar Sveriges chefsorganisation Ledarna landets främsta 75 chefer som är kvinnor upp till 35 år. Listan omfattar chefer som är verksamma i en mängd olika branscher, såväl lokalt som globalt.

Stina Andersson tog nyligen en nyskapad nyckelroll som Chief Operating Officer på Axel Johnson – en av Sveriges största privatägda koncerner, med mer än 82 miljarder i omsättning. I koncernen ingår varumärken som Åhléns, Kicks och Hemköp.

Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller ingår i juryn:

– Vi vill inspirera fler unga kvinnor att träda in i chefsrollen. Det är därför vi listar de 75 främsta ledarna som är unga och kvinnor. De står för ett modernt ledarskap i framkant. Ledarna vill vända upp och ned på bilden om vem som kan nå de högsta chefspositionerna. Och då behöver vi fler som Stina Andersson.

Som operativ chef får Stina Andersson möjlighet att jobba med utveckling och förnyelse i en organisation som har som mål att om tio år ska hälften av verksamheten vara sådant företaget inte gör idag.

–  Det här är en fantastisk roll, där jag får chans att driva utveckling både i våra existerande bolag, och genom investeringar och förvärv, säger Stina Andersson, operativ chef i Axel Johnson.

Hennes långsiktiga målsättning är att bli vd för ett stort företag.

Juryns motivering

”Stina Andersson, COO Axel Johnson, står alltid stadigt i nuet, trots att hennes paradgren är strategi. Förmågan att kunna hålla blicken mot horisonten och samtidigt se sina medarbetare här och nu är inget annat än en sällsynt superkraft. Denna dalkulla har liknats vid ett kärnkraftverk av energi och driv. En inspirerande förebild för sina medarbetare som redan hunnit bygga ett imponerande cv. Med stort fokus på goda och långsiktiga affärer väver hon in alla variabler av hållbarhet i sina beslutsprocesser och visar vägen in i framtiden. Det gör henne till etta bland Framtidens kvinnliga ledare 2019.”

Läs hela listan med alla kandidaterna och hitta chefer från olika branscher och lokala regioner.

Runt 500 kandidater är med i rekryteringsprocessen av Framtidens kvinnliga ledare som genomförs tillsammans med rekryteringsföretaget Women Executive Search.

Ledarskap är inte en manlig arena. Genom att lyfta fram goda exempel och inspiratörer – grymma ledare, helt enkelt – som också är unga och kvinnor, vänder vi upp och ned på förlegade föreställningar om vem som får vara chef.

Om Ledarna

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer om Ledarna. Pressjour 08-598 99 333 eller pressjour@ledarna.se.