Fler nyheter
Pressmeddelande 16 maj 2023

Azra Osmancevic, Head of Business Development Content, Viaplay Group, är Framtidens kvinnliga ledare 2023

Sveriges chefsorganisation Ledarna korar årligen Framtidens kvinnliga ledare. Syftet är att inspirera unga kvinnor att bli chefer. Årets vinnare är Azra Osmancevic, Head of Business Development Content, Viaplay Group, samt medgrundare av legal tech-bolaget Justic.
Azra Osmancevic.

Framtidens kvinnliga ledare uppmärksammar chefer och ledare som visar att ledarskap handlar om att uppnå goda resultat genom ett transparent och inkluderande ledarskap.

Årets vinnare av utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare är Azra Osmancevic. Azra ansvarar för affärsutvecklingen på Viaplay Group, ett av världens snabbast växande streamingbolag och Nordens ledande underhållningsleverantör. Hon är även medgrundare av legal tech-bolaget Justic, vars mål är att demokratisera juridiken genom att erbjuda användarvänliga och prisvärda digitala självhjälpsverktyg till privatpersoner. Azra är också aktiv ängelinvesterare, styrelseproffs och grundare av Femtorship, ett mentorskapsprogram för unga kvinnor.

– Det känns oerhört hedrande att få denna utmärkelse i ett sammanhang som så starkt betonar vikten av en jämställd och inkluderande arbetsplats och att alla som vill ska ha samma förutsättningar och möjligheter att nå ledarskapspositioner. Jag har alltid varit mån om att driva förändring, framför allt för utsatta grupper i samhället, men också för klimatet. Jag är också noggrann med hur jag konsumerar och vilka bolag jag väljer att ängelinvestera i, säger Azra Osmancevic, Head of Business Development Content, Viaplay Group.

Azra brinner för inkludering inom tech och social rättvisa, och vill accelerera underrepresenterade gruppers ägande inom näringslivet. 2022 rankades hon som nummer 12 på Ledarnas lista över landets främsta kvinnliga ledare. Nyligen utsågs hon till Årets Digitala Ledare av Nordic Women in Tech Awards.

– Jag känner att allt jag gör är för mina barns framtid. För att hantera de kriser och utmaningar världen står inför krävs engagemang och omställning på alla nivåer – politiskt, regulatoriskt och på individnivå. Förändringsbördan ligger på oss alla, men jag anser att ledare har ett särskilt stort ansvar att utmana fördomar och rådande normer, säger Azra Osmancevic, Head of Business Development Content, Viaplay Group.

– Azra Osmancevic är en stark förebild för unga chefer. Hon drivs av tillit, mångfald och inkludering och säkerställer jämställdhet i samtliga beslut och processer. Hon är en ledare som lever efter devisen ”tala mindre, lyssna mer”, för att förstå sina medarbetares utmaningar. Azra är en förebild och en mycket bra representant för Framtidens kvinnliga ledare, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna och jurymedlem Framtidens kvinnliga ledare.

Juryns motivering:

Årets vinnare är en chef med många järn i elden. I rollen som chef fokuserar hon på det mellanmänskliga och hon vågar utmana den rådande bilden av ett framgångsrikt ledarskap. Hon leder komplexa projekt och tar höjd för mångfald och jämställdhet både bakom och framför kameran. Utöver att ta Nordens största strömningstjänst ut i världen, är hon även medgrundare till ett legal tech-bolag som tillgängliggör juridiken för allmänheten. Hon har också startat ett mentorskapsprogram för att stärka unga kvinnor. Hon är en uppskattad talare, ryggar inte för att förklara det komplexa och delar frikostigt med sig av sin kunskap.

Läs hela listan med alla kandidaterna och hitta chefer från olika branscher och lokala regioner.

Om Framtidens kvinnliga ledare

Med Framtidens kvinnliga ledare vill Ledarna ändra på bilden av ledarskap som en manlig arena. Genom att lyfta fram goda exempel och inspiratörer – moderna ledare, helt enkelt – som också är unga och kvinnor, är syftet att vända upp och ner på förlegade föreställningar om vem som får vara chef. Gemensamt för dessa kvinnor är att de gör skillnad och visar på värdet av ett bra ledarskap.

Syftet med utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare är att:

  • Belysa vikten av en jämställd chefsmarknad.
  • Lyfta fram framstående kvinnor som chefsförebilder.
  • Tydliggöra behovet av ett modernt ledarskap och av unga kvinnor på ledande befattningar.
  • Skapa en mötesplats för unga chefer som är kvinnor att inspirera och stötta varandra.

Om listan Framtidens kvinnliga ledare

Sedan 2007 har Ledarna med utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare uppmärksammat chefer och ledare som är unga och kvinnor. Varje år presenteras en lista med 75 framstående unga chefer som utmärkt sig genom sitt ledarskap. Syftet är att uppmuntra fler unga kvinnor, oavsett bakgrund, att ta plats i ledarpositioner och satsa fullt ut på en karriär som chef.

Framtidens kvinnliga ledare uppmärksammar chefer och ledare som visar att ledarskap handlar om att uppnå goda resultat genom ett transparent och inkluderande ledarskap. Kandidaterna på listan bedöms enligt tre kriterier: ledarskap, resultat och potential. Genom sitt ansvar för att utveckla och leda en verksamhet eller driva en samhällsförändring, visar de upp ett hållbart och nytänkande ledarskap som leder verksamheten framåt.

För researcharbete och kvalitetssäkring av listan ansvarar Wes.

För mer information kontakta Ledarnas pressjour på telefonnummer 08-598 99 333.

Om Ledarna

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 99 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer om Ledarna. Pressjour 08-598 99 333.