Fler nyheter
Pressmeddelande 14 mars 2012

Swecos Åsa Bergman är Årets Ledarutvecklare 2012

Konsultföretaget Sweco Sveriges nyligen tillträdda vd Åsa Bergman har under kvällen utsetts till Årets Ledarutvecklare 2012 av Sveriges chefsorganisation Ledarna på Kompetensgalan i Stockholm.

Hon får priset för att hon premierat ledarskap på ett nytänkande sätt i en tekniktung organisation. Prisutdelare var arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Åsa Bergman har drivit utvecklingsfrågor i hela Sweco-koncernen under de senaste åren. Företaget är globalt och har fler än 7 000 medarbetare, verksamma i ett tiotal länder. Arbetet har bland annat resulterat i en ledarkompass som tydliggör sambandet mellan ledarskap, affärsframgång, kundleverans och medarbetarnas utveckling.

– Som vd i en global organisation har Åsa Bergman drivit igenom och satt fokus på ledarutveckling i en bransch som av tradition alltid haft teknisk kompetens högst på agendan. Åsa Bergmans starka övertygelse om det goda ledarskapets betydelse har gjort avtryck i organisationen, säger Annika Elias, Ledarnas ordförande.

Priset Årets Ledarutvecklare är ett av sammanlagt åtta som delas ut på Kompetensgalan som grundades av tidningen Chef 2003.

– Detta känns stort. Jag är övertygad om att ett gott ledarskap är det som skapar ett framgångsrikt företag. Jag drivs själv av att nå resultat tillsammans med mina medarbetare och som chef hitta verktyg för att få mina medarbetare att växa och utvecklas, säger Åsa Bergman.

Syftet med Ledarnas pris till Årets Ledarutvecklare är att belöna personer som på ett föredömligt sätt utvecklat ledare, förbättrat deras förutsättningar att utöva ledarskap och på så sätt bidragit till att föra ledarskapet i Sverige framåt.

Syftet med Ledarnas pris till Årets Ledarutvecklare är att belöna personer som på ett föredömligt sätt utvecklat ledare, förbättrat deras förutsättningar att utöva ledarskap och på så sätt bidragit till att föra ledarskapet i Sverige framåt.

Kriterierna för Ledarutvecklarpriset är:

 • Pristagaren har verkat för att förbättra ledarskapet inom en organisation/företag eller i Sverige i stort.
 • Pristagaren drivs av en övertygelse och framtidssyn om det goda ledarskapet.
 • Pristagaren har åstadkommit en förändring i ledarskapet genom medvetet arbete och kompetensutvecklingsinsatser.
 • Pristagaren har jobbat för att röja hinder och ge chefer goda förutsättningar att utöva sin ledarroll på ett framgångsrikt sätt.

Juryn för priset Årets Ledarutvecklare har bestått av:

 • Karin Francke – ordförande, personalstrateg, Stockholm stad
 • Pär Larsson, handläggare, Vinnova
 • Kaspra Burns, projektledare, Scouterna
 • Lena Rökaas, Director Customer Relations International, SAS
 • Patrik Hedljung, projektledare, Scouterna
 • Annika Elias, ordförande, Ledarna
 • Sophie Linghag, Post doc, KTH

Om Ledarna

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer om Ledarna. Pressjour 08-598 99 333.